Credits: Ron Jaffe / AMCCredits: Ron Jaffe / AMC

Onze Emmy’s: Beste Acteur in een Dramaserie

door • 31/05/2013 • FeaturesReacties (2)476

De publicisten voor de Emmy-campagnes maken overuren en ook op de redactie raken we er niet over uitgepraat. Wie worden er in juli genomineerd voor een Primetime Emmy? Ongeduldig als we zijn, nomineren wij alvast onze eigen favorieten. We beginnen met misschien wel de sterkste categorie: Beste Acteur in een Dramaserie.

Steffie: Aden Young in Rectify Geen enkele acteur raakte mij dit televisieseizoen zo erg als Aden Young dat deed in de pilot van Rectify. Het is ongelooflijk moeilijk om met zo weinig woorden iemand te spelen die eigenlijk wereldvreemd is, maar wat doet Young dat moeiteloos. Vooral zijn blikken zijn altijd intens, of hij nu verwarring, leegte of angst uitstraalt. Deze acteur is groots in klein spelen en zorgt ervoor dat ik meeleef met een personage dat ontzettend ongrijpbaar is. Zijn spel maakte me meerdere malen aan het huilen en ik wilde hem geregeld knuffelen. Dat wil ik ook doen als hij zijn Emmy in ontvangst neemt.

Yves: Kevin Spacey in House of Cards Als een filmacteur de overstap naar tv maakt, is dat vaak een stapje terug in zijn carrière. Maar niet voor Kevin Spacey. In de verrassing van dit jaar, House of Cards, zet Spacey een instant klassiek personage neer. Frank Underwood is manipulatief, sluw en geobsedeerd door macht, eigenschappen die veel personages onsympathiek of vervelend maken. Spacey maakt van Underwood echter een loveable persoon. Je deelt zijn frustraties en ambities en voelt je deel van zijn team. Als Underwood de kijker apart neemt en direct in de camera praat, voel je je zijn beste vriend en vertrouweling. En de beste vriend van Kevin Spacey zijn, dat willen we toch allemaal?

Julien: Jeff Daniels in The Newsroom Zwaar onder invloed van drugs krijgt Will McAvoy (Jeff Daniels) in aflevering zeven te horen dat Osama Bin Laden vermoedelijk is gedood. Ondanks de drugs wil McAvoy het nieuws brengen. Daniels weet in deze aflevering perfect de mentale staat van zijn personage over te brengen. Van het komische moment dat hij wegrent van zijn bodyguard tot het brekende nieuws over Bin Laden. Met zijn stem weet hij de emoties te prikkelen en zijn acteerprestatie naar een hoger niveau te tillen. Als iemand die Emmy verdient is het Jeff Daniels wel.

Marijn: Jon Hamm in Mad Men Het is buitengewoon schandalig dat Jon Hamm nog nooit een Emmy heeft gekregen voor zijn rol als Don Draper. Hij mag dan wel sinds 2008 elk jaar genomineerd zijn, hij hoort gewoon een Emmy op zijn schoorsteenmantel te hebben staan. Ook dit jaar verdient hij gewoon een nominatie, ondanks dat Mad Men niet meer zo sterk is als een paar seizoenen terug. Maar Hamm als Draper blijft gewoon geweldig. Natuurlijk is Draper een geweldig karakter, maar dat komt ook zeker door het talent en dosis charisma van Hamm. Kortom: ondanks de zware concurrentie eis ik een Emmy voor Hamm.

Thijs: Hugh Dancy in Hannibal De serie Hannibal zou soms beter Will kunnen heten, zo erg trekt Hugh Dancy de aandacht naar zijn rol toe. Hij balanceert op het randje van geniaal en gestoord. Dat is vaker gedaan, maar vooral overdreven. Hier voert hij je als kijker mee door al zijn gedachtenkronkels. De dagdromen zijn heftig, op het gewelddadige af. Als hij bijkomt is hij bang, weerloos, klein. Dancy beheerst zelfs Wills machteloosheid. Er is op dit moment geen andere serieacteur die zo goed zo’n breed scala aan emoties weet te tonen. Dus hop, geef die Emmy aan Dancy.

Lotte: Damian Lewis in Homeland Bij de uitreiking van de Emmy’s staat de winnaar van vorig jaar altijd met 1-0 achter. Waar anderen goed moeten zijn, moet de titeldrager nóg beter zijn. Toch kan niemand anders dan Damian Lewis straks het Nokia Theatre met een Emmy verlaten. Dit seizoen krijgt zijn personage Nicholas Brody meer tekst. Toch blijft Lewis in stilte op zijn best. Die getergde en getraumatiseerde persoonlijkheid blijkt niet uit eindeloze dialogen, maar uit zijn lichtblauwe ogen. Ook de chemie tussen tegenspeelster Claire Danes en Lewis is niet verminderd. Iedereen begrijpt waarom zij alle regels van de CIA aan haar laars lapt om bij Brody te kunnen zijn.

Gerelateerde berichten

2 Responses to Onze Emmy’s: Beste Acteur in een Dramaserie

  1. Lisa Mioch zegt:

    waar is homeland?

  2. Steffie van Rhee zegt:

    Ik mis Damian Lewis hier ook wel tussen ja! Maar dit zijn natuurlijk persoonlijke favorieten van de redacteuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.