Credits: KROCredits: KRO

Noord Zuid: seizoen 1

door • 18/03/2015 • RecensiesReacties (0)1087

Cast Ariane Schluter, Katja Schuurman, Gijs Scholten van Aschat, Juda Goslinga, Meral Polat, Patrick Laureij en Lobke de Boer
Genre Drama/misdaad
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender NPO 1 (KRO)

Plot Dana van Randwijck (Ariane Schluter) is teamleider van een rechercheteam in Amsterdam. Na haar scheiding verhuist Dana, samen met puberdochter Roos (Lobke de Boer), van Amsterdam Zuid naar Noord om haar privéleven weer op te pakken. Dana en haar team moeten moordzaken oplossen, die zowel privé als zakelijk voor de nodige strubbelingen zorgen.

Opvallend De acteurs zijn ter voorbereiding op de opnames meegenomen naar een schietbaan. Hier hebben zij geleerd een vuurwapen te gebruiken. Daarnaast kunnen de acteurs allemaal reanimeren. De ME en het ambulancepersoneel in de serie zijn ook echt. Op deze manier is geprobeerd de gebeurtenissen geloofwaardig over te laten komen.

Hoe zit het in elkaar? Naast de lopende moordzaken spelen ook de persoonlijke verhaallijnen een belangrijke rol. Vooral het privéleven van hoofdpersonage Dana zit vol ups en downs. Zo blijkt bijvoorbeeld na het overlijden van haar vader dat hij een groot geheim met zich meedroeg. Ook komt de vertrouwensband tussen Dana en haar team sterk naar voren. Zoals bij de situatie van collega Steven. Hij kan zijn ex-vriendin maar moeilijk los laten en daarom slaat hij een restaurant half aan gort. Hiermee brengt hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn collega’s in een benauwde positie.

Waarom wel? Helaas verschilt Noord Zuid niet heel veel van andere politieseries, maar desondanks is het de moeite waard om seizoen één te bekijken. Naarmate de serie vordert, wordt deze namelijk steeds beter. Er zit een stijgende lijn in de spanning, waardoor wij nieuwsgieriger werden naar de dader van de zaak Elsie uit aflevering één. Ook gaan enkele afleveringen over actuele gebeurtenissen. Zo is er bijvoorbeeld een aflevering met een juwelier die een overvaller neerschoot. Dit verwijst naar het nieuws over een overval op de juwelier in Deurne. Door dit herkenbare element kunnen wij ons goed inleven in de situatie en maakt dit het boeiend. De zaak Elsie blijkt complexer dan het team aanvankelijk denkt. Een zelfmoord lijkt in eerste instantie het meest voor de hand liggend, maar daar wordt snel aan getwijfeld. Vermoedelijk is er een verband tussen deze zaak en een andere zaak waarbij terugkerende personages betrokken lijken. Deze twist roept bij ons automatisch vragen op en verleidt ons erover na te denken. Het wordt daardoor leuk om eindjes aan elkaar te knopen en nieuwsgierig af te wachten of deze achteraf kloppen. Dit maakt Noord Zuid voor ons plezierig om naar te kijken.

Waarom niet? De eerste paar afleveringen zijn even doorbijten. Ons geduld wordt hier erg op de proef gesteld. Het verhaal komt namelijk traag op gang, waardoor er moeilijk in te komen is. Daarnaast moeten wij in het begin ook erg wennen aan het personage Dennis. Door de matige acteerprestatie van de acteur komt het karakter af en toe irritant over en dat leidt af van de rest.

Blijven kijken? Na tien afleveringen zijn de moordzaken afgerond, maar het einde doet vermoeden dat er in het leven van Dana nog genoeg staat te gebeuren, en daar zijn wij wel erg benieuwd naar! Helaas is er tot nu toe nog niks bekend over een eventueel vervolg van de serie.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.