Credits: KROCredits: KRO

Noord Zuid: pilot

door • 07/01/2015 • RecensiesReacties (0)1199

Cast Ariane Schluter, Juda Goslinga, Meral Polat, Katja Schuurman en Gijs Scholten van Aschat
Genre Drama/misdaad
Speelduur 49 minuten
Première 2 januari 2015
Zender NPO 1 (KRO)

Plot Dana van Randwijck (Ariane Schluter) is net gescheiden en verhuist met haar dochter van Amsterdam-Zuid naar Amsterdam-Noord. Ze probeert haar leven daar opnieuw vorm te geven, maar dat is lastig, want ze is behoorlijk druk met haar baan als teamleider van een rechercheteam. Ze gebruikt hierbij haar achtergrond als psychologe om misdaden op te lossen.

Opvallend Eén van de afleveringen gaat over een winkelier die een overvaller doodslaat. Dit lijkt indirect te gaan over de  juweliersvrouw in Deurne, die vorig jaar twee overvallers doodschoot. Ook zit er een Syriëganger in de serie. Gek genoeg hadden de schrijvers van Noord Zuid deze verhalen al maanden eerder bedacht.

Waarom wel? De opzet van deze serie is anders dan we van veel klassieke politieseries gewend zijn. In de eerste aflevering wordt er een lugubere misdaad geïntroduceerd. Een meisje van achttien is opgehangen aan een kraan, met in de cabine een doodgeschoten jongen. Het lijkt in eerste instantie op zelfmoord, maar er blijkt al snel meer aan de hand te zijn. De hele reeks wordt er gezocht naar de oplossing van deze moord. Daarnaast worden er steeds kleinere zaken behandeld en is er veel aandacht voor de personages. Bovendien staat voor de verandering niet het pittoreske Amsterdam centraal, maar wordt de rauwe kant van de hoofdstad benadrukt. Het contrast van het grauwe, arme Noord met het rijkere Zuid loopt als een rode draad door de serie. Volgens regisseur Paula van der Oest worden de verschillende bevolkingsgroepen en hun tegenstellingen in de stad in beeld gebracht.

Waarom niet? Een vrouwelijk hoofdpersonage dat een hele reeks de tijd krijgt om een moord op te lossen? Dat doet natuurlijk meteen denken aan The Killing, en of Noord Zuid daaraan kan tippen..

Blijven kijken? Noord Zuid is geen klassieke politieserie, maar heel erg vernieuwend vinden we het ook weer niet. Toch is de serie spannend en vermakelijk genoeg om door te kijken. Bovendien willen we nu ook weten wie er achter die gruwelijke moord zit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.