Credits: NFFCredits: NFF

Nominaties Gouden Kalveren bekend

door • 30/09/2013 • NieuwsReacties (0)261

Tijdens de talkshow van het Nederlands Film Festival zijn de nominaties voor de Gouden Kalveren in de categorieën Beste Televisiedrama, Beste Actrice en Beste Acteur in een Televisiedrama bekend gemaakt. 

In de categorie Beste Televisiedrama werden Exit (Boris Paval Conen), De Prooi (Theu Boermans) en Warriors (Mijke de Jong) genomineerd. In het juryrapport staan alleen maar mooie woorden over psychologisch drama De Prooi: “In een prachtige strakke vertelstijl met over de hele linie ijzersterke acteerprestaties hebben de makers, vooral als ze dicht bij de werkelijkheid blijven, een spannend en meeslepend epos gemaakt.”

Ook over Warriors, een specifieke aflevering van Van God Los, is de jury te spreken: “Wat opvalt is de bijna achteloze vanzelfsprekendheid van de naturalistische detaillering en heel in het bijzonder ook de acteursregie. Prachtig om te zien, hoe dialogen niet fungeren als informatie, maar als subtekst en als onderlaag voor het non-verbale spel. Dat geeft de scènes een grote intensiteit en waarachtigheid.”

Echo van aanwezigheid
Noortje Herlaar (Moeder, ik wil bij de revue), Monic Hendrickx (Penoza II) en Mariana Aparicio Torres (Warriors) maken kans op een Kalf voor beste actrice. Herlaar heeft in haar rol als conformistisch burgermeisje even zuiver als doeltreffend geacteerd, en daarmee raakt ze precies de juiste snaar.

Hendrickx, die voor de vierde keer genomineerd is, draagt Penoza niet alleen in haar eigen scènes, maar de echo van haar aanwezigheid klinkt ook door in de scènes waarin ze niet te zien is. De iets onbekendere Mariana Aparicio Torres is volgens de jury een actrice die dialogen overbodig maakt. Ze weet in haar spel zoveel te suggereren dat haar personage pas in het hoofd en het hart van de toeschouwer echt vorm krijgt.

Ongelooflijke intensiteit
Issaka Sawadogo (In het niets), Fedja van Huêt (Overspel II) en Pierre Bokma (De Prooi) hebben een nominatie voor Beste Acteur in de wacht gesleept. De jury geniet van de ongelooflijke intensiteit van het acteren van Van Huêt. Met minimale transformaties en altijd met zichzelf als onvervreemdbare basis geeft hij zijn personages vorm. Bokma laat ons in De Prooi af en toe bij zijn personage naar binnen kijken en de manier waarop hij dat doet is sensationeel. Een prestatie die het puur artistieke overstijgt.

De Gouden Kalveren worden 4 oktober uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De uitreiking van de Gouden Kalveren is vanaf 20:55 uur rechtstreeks te zien op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Anna Drijver.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.