Credits: Nick van Ormondt / RTL 4Credits: Nick van Ormondt / RTL 4

Nieuwe Buren: pilot

door • 14/09/2014 • RecensiesReacties (0)1140

Cast Bracha van Doesburgh, Daan Schuurmans, Katja Schuurman, Thijs Römer, Anneke Blok en Stefan de Walle
Genre Drama
Speelduur 42 minuten
Première 14 september 2014
Zender RTL 4 (Nederland)

Plot Eva (Bracha van Doesburgh) en Peter (Daan Schuurmans) verhuizen van de stad naar een buitenwijk in Almere. Hun nieuwe leven lijkt perfect, totdat Eva vroeg moet bevallen en hun pasgeboren baby al snel overlijdt.

Opvallend Fictie en realiteit lopen behoorlijk door elkaar in Nieuwe Buren. Twee van de stellen zijn niet alleen in de serie samen, maar ook in het echte leven. Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans zijn met elkaar getrouwd net als Katja Schuurman en Thijs Römer. RTL heeft daar bewust voor gekozen.

Waarom wel? Op het acteerwerk valt nauwelijks iets aan te merken. De acteurs zetten de verschillende typetjes die je vast en zeker zou aantreffen in zo’n nieuwbouwwijk goed neer. Dat is niet gek ook met zo’n sterrencast. Dat de twee belangrijkste koppels ook echt met elkaar getrouwd zijn, helpt hier natuurlijk ook bij. De chemie tussen de stellen had daardoor niet beter kunnen zijn. Ook begint de serie meteen mysterieus en krijgen we mee dat er iets aan de hand is tussen de verschillende buren. Helaas blijft het daar wel bij in de pilot, maar gezien de inhoud van het gelijknamige boek waarop Nieuwe Buren is gebaseerd, verwachten we toch wel drama en intriges in de verdere afleveringen, dus dat is iets om naar uit te kijken.

Waarom niet? Dat Steef met louche zaken te maken heeft, wordt al snel duidelijk, maar de samenhang met de rest van het verhaal is nog ver te zoeken. Natuurlijk is een pilot om nieuwsgierig te maken en hoeven we dus niet alles te weten, toch hadden we in dit geval wel iets meer gewild, zodat we tenminste weten waar we nieuwsgierig naar moeten zijn. Steef is overigens ook niet echt een sympathiek personage. En wij snappen niet helemaal waarom, maar over de beelden van de woonwijk zit een soort filter heen, waardoor de helft van het shot wazig wordt. Het is net alsof de makers scherpte-diepte voor het eerst ontdekte en het niet helemaal goed is gegaan. 

Blijven kijken? 
Vanwege de sterke cast is Nieuwe Buren zeker een aanrader. En hoewel het uit de pilot nog niet heel erg blijkt, gaan wij er toch wel vanuit dat het een spannende serie wordt. Voorlopig nog even kijken dus.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.