Credits: Christian Black / ITV PicCredits: Christian Black / ITV Pic

Mr. Selfridge: seizoen 1

door • 06/11/2013 • RecensiesReacties (0)960

Cast Jeremy Piven, Frances O’Connor, Zoë Tapper, Aisling Loftus, Grégory Fitoussi, Katherine Kelly, Tom Goodman-Hill en Trystan Gravelle
Genre Drama
Speelduur 45 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender ITV (Engeland) NCRV (Nederland)
Awards Nominatie Primetime Emmy Award voor Outstanding Music Composition for a Series

Plot 
Harry Gordon Selfridge (Jeremy Piven) is een Amerikaanse zakenman, die aan het begin van de twintigste eeuw de oversteek maakt naar Londen, om een hypermodern warenhuis onder zijn eigen naam te openen. Met hulp van creatief directeur Henri Leclair (Grégory Fitoussi) en een staf van drieduizend man groeit het al snel uit tot een groot succes. Selfridge en zijn vrouw Rose (Frances O’Connor) leren ondertussen veel kleurrijke figuren uit de Londense upper class kennen, waaronder de verleidelijke danseres Ellen Love (Zoë Tapper).

Memorable quote Harry: “Can it be fixed?”
Henri: “Impossible. But, we’ve done the impossible before.”

Opvallend De technologische ontwikkelingen die Harry Selfridge in de serie introduceert zijn op de waarheid gebaseerd. Schoonheidsproducten als lippenstift en rouge werden voor 1909 vooral gebruikt in theaters, of door prostituées. Hij legde ze prominent in het zicht van de klanten, meteen bij de ingang. Dik honderd jaar later is dat nog steeds de gangbare plek als je een warenhuis binnenloopt.

Hoe zit het in elkaar? De flamboyante marskramer weet iedere aflevering weer iets speciaals uit de hoge hoed te toveren. Hij nodigt een hoop celebrities uit de vorige eeuw uit in zijn winkel, waaronder schrijver Sir Arthur Conan Doyle, poolreiziger Ernest Shackleton en ballerina Anna Pavlova. Daarmee is de serie stiekem nog educatief ook. Henri Leclair ontwerpt bij elk evenement een passende etalage. Mr. Selfridge zijn leven draait naast zijn winkel om vier vrouwen. Zijn echtgenote, minnares, geldschieter en zijn favoriete verkoopster hebben allemaal ook hun eigen avonturen, al dan niet in en om het warenhuis.

Waarom wel? De aankleding is fantastisch verzorgd. De kleding, de kapsels en de uitgestalde winkelwaar; alles ziet er piekfijn uit. Jeremy Piven (die van Entourage) zet de markante hoofdpersoon goed neer, met zijn goede en slechte kanten, enkele rare trekjes en een meesterlijke fake smile. De wankele relatie tussen Harry en Rose zorgt voor spetterende confrontaties. Bovendien houden ze er allebei hun eigen sociale leven op na, wat ook de nodige spannende momenten oplevert.

Waarom niet? Los van de momenten waarop Harry en Rose met de koppen tegen elkaar gaan, gebeurt er vaak te weinig. Soms blijft de drama beperkt tot een splinternieuwe sprinklerinstallatie die afgaat door een sigaret en daarmee een etalage verziekt, vlak voor de opening. Als er intriges zijn blijven die vaak wel heel oppervlakkig. De serie lijkt soms wel een soap met als setting een heel gedateerde tv-reclame voor Selfridges.

Blijven kijken? Toch wel. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon en dat zal ook het thema zijn van het tweede seizoen. Dat belooft iets meer drama dan een paar nat geworden leren handschoenen.

Het eerste seizoen van Mr. Selfridge is vanaf 23 oktober 2013 verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray en wordt uitgebracht door Universal.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.