Credits: Pief Weyman / VARACredits: Pief Weyman / VARA

De Prooi: miniserie

door • 19/10/2013 • RecensiesReacties (7)2396

Cast Pierre Bokma, Anniek Pheifer, Victor Löw, Hubert Fermin, Paul Kooij, Reinout Bussemaker en Joop Keesmaat
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 3
Zender VARA (Nederland 2)
Awards Gouden Kalf voor Beste Acteur (Pierre Bokma)

Plot Aan de vooravond van de financiële crisis werkt de ambitieuze Rijkman Groenink (Pierre Bokma) zich op tot topman van de ABN-AMRO. Zijn doel: Nederlands grootste bank mee laten spelen met de grote jongens. De gebrekkige people skills van Groenink zijn zijn voornaamste handicap, daarom krijgt hij hulp van assistente Julia Bouwens (Anniek Pheifer).

Memorable quote Rijkman Groenink: “Het was gewoon een grapje. Maakt u nooit eens een grapje?”

Opvallend De Prooi is gebaseerd op het gelijknamige boek van onderzoeksjournalist Jeroen Smit. Scenarioschrijver Frank Ketelaar heeft zich voor het grootste deel aan de feiten gehouden. Het grootste verschil met de werkelijkheid is het personage van Julia Bouwens, die hij erbij bedacht omdat hij een grote rol voor een vrouw onmisbaar vond.

Hoe zit het in elkaar? We volgen Rijkman Groenink (what’s in a name?) zijn opkomst en ondergang als hoogste baas bij de ABN-AMRO. Rond hem heen spelen andere bestuursleden en hoofd van De Nederlandsche Bank Nout Wellink (Victor Löw) een rol, maar vooral de scènes met assistente Julia geven Bokma’s personage kleur. Iedere aflevering van de driedelige serie begint en eindigt met beeld of geluid van het NOS-Journaal, wat de relatie met de werkelijkheid nog maar eens benadrukt.

Waarom wel? Pierre Bokma viel terecht in de prijzen met zijn vertolking van Rijkman Groenink. Ook al heeft Groenink het inlevingsvermogen van een stofzuigerzak, hij pakt ons toch in. Zeker als hij in het slot zijn machtige imperium in ziet storten (deze spoiler was al uitgebreid op het journaal hè?) balen wij met hem mee. Vooral omdat we uiteindelijk begrijpen waarom hij tot het einde zo hard vecht tegen het splitsen van zijn bedrijf. De symboliek is sowieso piekfijn uitgewerkt. Bovendien is het een verdomd sterk verhaal. Soms is de werkelijkheid beter dan fictie.

Waarom niet? Als je afhaakt bij termen als ‘bijzondere kredieten’ en ‘Raad van Commissarissen’ moet je hier niet aan beginnen. De Prooi gaat voornamelijk over het persoonlijke verhaal van Rijkman Groenink, maar het speelt zich natuurlijk wel af in de bancaire wereld. Zonder de rol van Julia Bouwens was de serie wel erg vrouwloos geweest. Maar voor iemand die erbij wordt gehaald om haar sociale vaardigheden laat ze zich te weinig gelden. De momenten dat ze haar baas aanspreekt op zijn misplaatste grapjes had zelfs Rain Man aan kunnen voelen.

Blijven kijken? Deze miniserie kent maar drie delen, een kleine moeite dus om je daar toe te zetten. Met één van de beste acteurs van Nederland in een glansrol, een ijzersterk script en een actueel thema, is De Prooi echt een aanrader. Nederlands drama op zijn best.

Gerelateerde berichten

7 Responses to De Prooi: miniserie

 1. I find The Prooi absolutely fascinating- a real insight in the banking world.

 2. Tineke Bakker zegt:

  Boeiende (mini)serie. Mooie 'vertolking' van het boek. Aanrader als je geen zin hebt om dat te lezen en toch een blik wilt werpen in de graaicultuur van de banken, met dank aan het neoliberalisme.

 3. Om in slechts 3×50 minuten een complexe geschiedenis helder en op dramatische wijze neer te zetten is buitengewoon lastig. De scenarioschrijver, de regisseur en de voortreffelijke acteurs zijn daarin met verve geslaagd. Echt een aanrader. Pierre Bokma was dit jaar de meer dan terechte winnaar van het Gouden Kalf als beste acteur.

 4. Goed boek maar ondanks goede acteurs, slechte verfilming. Met name de 3e aflevering was rommelig en bevatte veel onnodige scènes. Jammer maar ik denk ook dat het erg moeilijk is om het complexe verhaal in een film/korte serie te vatten.

 5. Mirjam Lederwerg zegt:

  Goed verwoord! Vond het ook een hele gekke aflevering! En wat komt jiskoot er goed vanaf!

 6. Jean In T Zand zegt:

  Als je De Prooi in een miniserie wilt verfilmen, is dit een goede poging. De essentie zit erin. Een enkele verhaallijn is een gemiste kans. Bijvoorbeeld hoe het nu zat met Jiscoot en de hoge onkosten aan bonussen in de VS. De intro is erg mooi, een beetje a la Mad Men. Pierre Bokma deed het goed, maar eigenlijk vind ik hem hem niet goed gecast. Hij lijkt niet op Groenink. Groenink straalt zelfvertrouwen en klasse uit, Bokma speelt hem kwetsbaar met een sleezy tongval. Loew vond ik geloofwaardiger als Wellink. Al met al zeker de moeite van het kijken waard.

 7. Heel boeiend om naar te kijken, maar alles te nadrukkelijk: script, camera, acteren, de ruzie met Wilcoot. En de scene van de zieke Rijkman op de stoep van de Nederlandse Bank, om hulp roepend naar Noud (Wellink), was potsierlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.