Credits: Liam Daniel / CinemaxCredits: Liam Daniel / Cinemax

Michael Bassett en Zubin Varla over Strike Back

door • 10/08/2013 • InterviewsReacties (0)351

Oorlogsdrama Strike Back is terug voor een derde seizoen en niet zonder nieuwe gezichten. Tijd om in gesprek te gaan met nieuweling Zubin Varla en zijn regisseur Michael Bassett.

Michael Bassett wist meteen dat hij Zubin voor de rol van undercover CIA-agent Leo Kamali wilde hebben. Hij liet de acteur auditie doen en was direct onder de indruk. Maar zijn collega’s vonden Zubin te onbekend en wilden grotere namen auditie laten doen. Die kwamen er en hoewel ze het best goed deden, draaide het altijd op hetzelfde uit. “Uiteindelijk zeiden we steeds weer: “Maar Zubin is de beste. Waarom kunnen bekende acteurs niet zo goed zijn als Zubin?”

Bestaat er echt een eenheid zoals Section 20?
Michael Bassett:
 “Onze militaire adviseur Paul Hornsby werkte voor een eenheid die eigenlijk hetzelfde doet als Section 20. Wanneer we een verhaal maken kijkt Paul altijd naar het script voor ons. Hij zegt dan dingen als “Nee, dat zouden we niet doen, dit is niet echt, zo zouden ze niet spreken.” En Phil (Winchester) en Sully (Stapleton) weten nu ook veel. Ze komen naar een locatie en zeggen dan “Dude, dit zouden we niet doen. We zouden hier en hier heen gaan.” Soms verpest dat een shot en moeten we er iets op verzinnen, maar soms zeg ik tegen ze “Laat me er mee wegkomen, ik moet jullie echt van hier naar hier krijgen.” Maar meestal zorgen we ervoor dat het toch werkt, want militaire accuratie is één van de redenen dat mensen deze serie leuk vinden.”

Zubin Varla: “Ze willen echt accuraat zijn. En de jongens waarvan wij wapentraining krijgen in Zuid-Afrika zijn echt militairen geweest. Je gaat naar een schietbaan en werkt met jongens die dit elke dag doen en toevallig ook training geven aan een groep acteurs.”

Waarom denken jullie dat een show over een groep als Section 20 een snaar bij een publiek raakt?
Michael Bassett:
“Ik denk dat we het een fijn idee vinden dat er een groep heroïsche mannen en vrouwen is die bereid is om dingen te doen om ons te beschermen. We zitten thuis en denken “Thank god dat die jongens er zijn.” Niet iedereen heeft dat gevoel natuurlijk, maar dat is prima.”

Zubin Varla: “Actie is ontzettend spannend. Het is gewoon adrenaline.”

Michael Bassett: “En we proberen om onze personages een dubbele laag te geven, want niemand is helemaal goed of helemaal slecht.”

Credits: Liam Daniel / Cinemax

Credits: Liam Daniel / Cinemax

Er is tegenwoordig een consensus dat er een hoop interessant werk op het gebied van drama is op televisie. Wat is jullie visie daar op?
Michael Bassett:
“Ik begon met films en om eerlijk te zijn was ik van plan om daar bij te blijven. Maar ik kijk vooral naar televisie, ik kijk naar HBO en Showtime. Ik kijk naar kabel en de betaalkanalen die de meest ambitieuze, interessante en ingewikkelde series maken. Dus toen Phil Winchester me opbelde en zei “Fijne kerst! Wat doe je hierna?” zei ik “Nou, ik ben net klaar met een film in Toronto..” Hij vroeg me “Waarom kom je niet naar Zuid-Afrika en blaas wat shit op?”. Dat leek me een geweldige kans en ik ben voor altijd dankbaar dat hij mij die heeft gegeven.”

Zubin Varla: “Ik zal altijd van films houden, wij allemaal denk ik, maar ik herinner me het moment waarop ik meer televisieseries ging kijken en de eerste serie was Six Feet Under. Ik herinner me dat ik naar de pilot keek, die was zo origineel. De personages zo complex en menselijk, het was dramatisch en meeslepend. En toen natuurlijk The Sopranos en The Wire. Ik had een gesprek met een producent toen ik iets bij BBC deed en ik vroeg hem: “Waarom kunnen onze schrijvers niet zoiets meeslepends als The Wire verzinnen?”. Hij zei toen iets heel interessants. “Dat zouden we heel graag willen, maar de schrijvers daar zijn ook de producenten.” Daarom kunnen ze die zeven minuten durende scène met variaties op het woord fuck schrijven en houdt niemand ze tegen. Dat is wat televisie van nu zo uitzonderlijk maakt: het geweldige schrijfwerk.”

Dus je kunt op televisie met meer weg komen dan in een film?
Zubin Varla: “Ik denk van wel.”

Michael Bassett: “Het ligt er aan voor wie je het maakt. Wij hebben tien uur om een groot verhaal te vertellen, dat is geweldig, maar het ene netwerk wil daarin elke week nog een klein verhaal terwijl een ander netwerk niet zoveel geeft om die individuele wekelijkse verhalen. Je hebt daarom twee agenda’s en dat is oké. We proberen ons aan beide te houden, maar dat is soms lastig.”

De eerste aflevering van het derde seizoen van Strike Back is nu te zien via HBO Go.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.