Credits: ShowtimeCredits: Showtime

Masters of Sex: seizoen 1

door • 05/01/2014 • RecensiesReacties (0)999

Cast Michael Sheen, Lizzy Caplan, Caitlin FitzGerald, Teddy Sears, Beau Bridges, Nicholas D’Agosto, Allison Janney en Heléne Yorke
Genre Drama
Speelduur 52 – 58 minuten
Aantal afleveringen 12
Zender Showtime (Amerika)
Awards Nominatie Golden Globe voor Best TV Series Drama en Best Actor in a TV Series Drama (Michael Sheen)

Plot Het is 1956 en op onderzoek naar seks rust een groot taboe. Dokter William Masters (Michael Sheen) begint in deze tijd een studie naar de menselijke seksualiteit. Het universitaire ziekenhuis waar hij voor werkt staat daar helemaal niet achter, maar in zijn nieuwe secretaresse Virginia Johnson (Lizzy Caplan) vindt hij een enthousiaste compagnon, die hem verder kan helpen.

Memorabele quote Dr Masters: “Why would a woman fake an orgasm?”
Virginia: “To get a man to climax quickly. Usually so the woman can get back to whatever it is she’d rather be doing.”

Opvallend Oké, het is fictie, maar Masters of Sex vermengt dat behoorlijk met feiten. William Masters en Virginia Johnson bestonden echt en deden inderdaad onderzoek naar seks. Maar Johnson was nooit eerst Masters’ secretaresse en natuurlijk waren de twee ook niet de eerste die het aandurfden om seks te bestuderen.

Hoe zit het in elkaar? Als we het even heel zwart-wit maken, kunnen we dit best zien als een ziekenhuisdrama à la Grey’s Anatomy. Want vrijwel alles scènes spelen zich af in het universitaire ziekenhuis in St. Louis, en in alle gebeurtenissen die ergens anders plaatsvinden, hebben de collega’s toch weer met elkaar te maken. Geheime romances en nieuwe vriendschappen, ze ontstaan ook hier allemaal met de witte doktersjassen nog aan.

Waarom wel? Zo moeiteloos als wij voor het Mad Men-tijdperk vielen, waren wij nu ook meteen weg van dit periodedrama. Mannen denken nog dat ze alles over vrouwen weten zonder ze ook maar iets te vragen en vrouwen houden op hun beurt hun mond en doen alsof ze alles, waaronder de seks, prima vinden. Het blijft een fascinerend tijdperk dat mooi tot leven gebracht wordt door het acteerwerk. Lizzy Caplan, die geweldig is als de enige moderne vrouw in de hele serie, voert een cast van topactrices aan. Natuurlijk hebben we over het tegenspel van Michael Sheen ook niets te klagen.

Waarom niet? Soms lijken de makers niet helemaal te weten wat ze willen. In de pilot ligt het tempo heel hoog, maar in de daaropvolgende afleveringen wordt het allemaal wat rustiger en beter. Om er vervolgens wel ineens weer even een soap opera van te maken vol list en bedrog, met de allerlaatste scène wel als zowel hoogte- en dieptepunt. Wij hopen dat de makers van Masters of Sex er voor het tweede seizoen achterkomen wat ze echt lekker vinden, zodat ze dat ons ook kunnen laten zien zonder er omheen te draaien.

Blijven kijken? Ja zeker. Misschien bereikte Masters of Sex niet helemaal de climax waar we op hoopten, maar het was wel de beste nieuwe herfstserie van 2013 en dus willen wij echt wel meer van dit Mad Men-achtige drama.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.