Credits: Barry Wetcher / NetflixCredits: Barry Wetcher / Netflix

Marvel’s Daredevil: seizoen 1

door • 13/04/2015 • RecensiesReactie (1)888

Cast Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Bob Gunton, Rosario Dawson en Vincent D’Onofrio
Genre Drama/actie/avontuur
Speelduur 52 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender 
Netflix (Nederland / Amerika)

Plot De blinde Matt Murdock (Charlie Cox) is overdag een beginnende advocaat, die samen met zijn zakenpartner Foggy Nelson (Elden Henson) de firma Nelson & Murdock opricht om voor gewone burgers van Hell’s Kitchen te strijden tegen het onrecht. In de nacht is hij Daredevil, een gemaskerde burgerwacht die criminelen uit New York City wil verdrijven om de inwoners te beschermen en hun levens weer een stuk aangenamer te maken. Dit laatste wordt hem echter niet gemakkelijk gemaakt door slechterik Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio), die hele andere plannen heeft voor Hell’s Kitchen.

Memorabele quote Karen: “Can I ask a personal question?”
Matt: “I haven’t always been blind.”
Karen: “I guess that’s what everyone wants to know.”
Matt: “That or, ‘How do you comb your hair?’”

Opvallend Hoewel Marvel’s Daredevil gebaseerd is op een karakter uit de Marvel-stripboeken, wordt er gedurende het eerste seizoen meerdere malen verwezen naar concurrent DC Comics. Zo komt het karakter Lucifer voorbij en de synopsis van Arrow.

Hoe zit het in elkaar? Het eerste seizoen van Daredevil is in elkaar gezet als introductie van de gelijknamige superheld, die pas echt in actie komt in de miniserie The Defenders samen met Jessica Jones, Iron Fist en Luke Cage. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Er zijn een aantal grote verhaallijnen gedurende de dertien afleveringen, die in de laatste minuten van de eerste reeks worden afgehandeld. Toch zijn er een aantal verhaallijnen open gelaten voor wellicht een tweede seizoen.

Waarom wel? Iedere aflevering van Daredevil is gevuld met meer dan voldoende actie, sterke verhaallijnen en geweldige karakterontwikkeling, waar we het liefst nog veel meer van hadden gezien. Hoewel wij in de pilotrecensie nogal wat kritiek hadden op het spel van de acteurs en de uitwerking van de personages, kunnen we nu met volle overtuiging zeggen dat elk karakter voldoende is uitgediept. De persoonlijke missies zijn duidelijk en voegen een interessante waarde toe aan het herkomstverhaal van de blinde superheld. Het acteerwerk van zowel Charlie Cox als Rosario Dawson is ijzersterk en samen hebben ze een fijne on-screen chemie om naar te kijken. Ook zijn de karakters Karen Page en vooral sidekick Foggy Nelson flink verbeterd. We hebben dan ook enkele keren smakelijk moeten lachen om de ‘slechte’ grappen van Foggy en de nuchtere antwoorden van Karen Page.

Waarom niet? Ook na het kijken van het gehele seizoen kunnen we je weinig redenen geven om Daredevil niet zelf te gaan kijken. Daredevil is gebaseerd op een reeks stripboeken van Marvel, waar je natuurlijk wel een klein beetje affiniteit mee moet hebben. Verder wordt de serie gedurende het eerste seizoen steeds bloederiger en gewelddadiger met vergaande vechtpartijen en nare, schokkende beelden die je liever niet wilt zien als je een zwakke maag hebt. Denk daarbij aan uitstekende botten bij gevechten, zelfmoord op brute wijze (wat vervolgens gewoon in beeld wordt gebracht) en moorden op manieren die je je als kijker niet kan of wilt voorstellen.

Blijven kijken? Na een geweldig eerste seizoen kunnen we niet wachten op wat de schrijvers en acteurs nog meer in petto hebben. Dus mocht er een tweede seizoen van Daredevil komen, dan zijn wij zeker weer van de partij!

Gerelateerde berichten

One Response to Marvel’s Daredevil: seizoen 1

  1. Niels zegt:

    Je kunt geen recensie over ’t eerste seizoen van Marvel’s Daredevil schrijven, en níet het acteerwerk van Vincent d’Onofrio als Wilson Fisk de hemel in prijzen! Holy shit, wat een held is die man!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.