Credits: Craig Blankenhorn / CBSCredits: Craig Blankenhorn / CBS

Madam Secretary: pilot

door • 22/09/2014 • RecensiesReacties (0)541

Cast Téa Leoni, Tim Daly, Patina Miller, Erich Bergen, Evan Roe, Sebastian Arcelus en Zeljko Ivanek
Genre Drama
Speelduur 42 minuten
Première 21 september 2014
Zender CBS (Amerika)

Plot Een vliegtuig met aan boord de Minister van Buitenlandse Zaken verdwijnt, waarna professor aan de universiteit van Virginia en ex-CIA-agent Elizabeth McCord (Téa Leoni) wordt gevraagd om de positie over te nemen. Ze staat meteen voor een belangrijke uitdaging en moet twee in Syrië gevangen genomen jongeren vrij zien te krijgen zonder dat het Amerikaanse volk daar iets van merkt.

Opvallend Wie bij het hoofdpersonage meteen aan Hillary Clinton moet denken, zit er niet zo ver naast. De makers geven toe dat de voormalige Minister van Buitenlandse Zaken een inspiratiebron was. Maar er werd verder gekeken, ook Kirsten Gillibrand (senator van New York) werd als voorbeeld gezien, omdat zij net als de hoofdpersoon jonge kinderen heeft.

Waarom wel? Met de cast van Madam Secretary zit het wel goed. Téa Leoni doet het goed als het hoofdpersonage, want zij is nou precies het type waar je sympathie voor hebt, maar tegelijkertijd ook serieus neemt. Dat ze precies weet wat ze doet is dan ook echt geloofwaardig. En hoewel ze geen Carrie in Homeland is, willen wij best aannemen dat ze waardevol was toen ze in dienst van de CIA was. Gelukkig zijn er ook prima bijrollen, want Leoni is nou nog net niet het type leading lady dat een serie helemaal kan dragen. We zien House of Cards‘ Sebastian Arcelus voorbij komen en ook Zeljko Ivanek (die rollen had in series van Suits tot Heroes) is perfect gecast als de chief of staff die Elizabeth probeert tegen te werken. Daarbij doet politiek het tegenwoordig goed in series en CBS laat ook met dit drama zien waarom. Het is geen moment saai en de onderlinge machtsverhoudingen zorgen altijd voor interessant materiaal.

Waarom niet?We snappen best dat omdat het een pilot is er niet eindeloos de tijd is om alles uit te leggen of om een verhaallijn in te leiden, maar Elizabeth McCord zet wel een recordtijd voor het worden van Minister van Buitenlandse Zaken. Het ene moment is ze nog docent aan de Universiteit van Virginia en even later rijdt de president langs om hoogstpersoonlijk te vragen, nee te eisen, dat Elizabeth één van de belangrijkste posities in de Amerikaanse politiek aanneemt. Dat laat wel wat aan de geloofwaardigheid te wensen over. Maar goed, lekker voor het tempo van de pilot is het natuurlijk wel. Ook zouden wij toch wel net iets meer willen weten over waarom Elizabeth gestopt is als CIA-agent. De halve verklaring die we in de eerste aflevering krijgen (vanwege ethische redenen), is net iets te kort en bondig om het personage goed te begrijpen.

Blijven kijken? Ja. Madam Secretary heeft dan wel (nog) niet de spanning van Homeland of de scherpe dialogen van House of Cards, maar potentie heeft de nieuwe politieke dramaserie zeker. Geef het een paar afleveringen en dan komt het vast goed.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.