Credits: Ron Jaffe/ AMCCredits: Ron Jaffe/ AMC

Mad Men: seizoen 5

door • 08/04/2013 • RecensiesReacties (0)407

Cast Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, January Jones, Christina Hendricks, Jared Harris, Robert Morse, Ben Feldman en John Slattery
Genre Drama
Speelduur 45 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender AMC (Amerika) Nederland 2 (Nederland)

Plot Een compleet verliefde en pas getrouwde Don (Jon Hamm) moet het kantoor naar een hoger niveau trekken. Ondertussen begint de nieuwe én geniale Ginsberg (Ben Feldman) in Dons creatieve team aan zijn route naar succes. Z’n werk is geweldig en op hetzelfde niveau als dat van Don zelf. Pete (Vincent Kartheiser) werkt aan zijn onsterfelijkheid op kantoor, een werkelijke haat-liefde relatie. Peggy (Elisabeth Moss) vindt eindelijk haar eigen weg in de wereld van de reclames en Joan (Christina Hendricks) ondervindt hoe het is om als alleenstaande moeder te overleven in de zakelijke wereld van New York City.

Memorablele quote Glen: “How’s the city?” Sally: “Dirty.”

Opvallend January Jones (Betty Francis) was zwanger tijdens het filmen van seizoen vijf. Om dit te verbergen is ze door bedenker Matthew Weiner dik gemaakt met een fat suit.

Waarom wel? We zien niet vaak een vrolijke Don in Mad Men, maar zijn derde huwelijk heeft hem veel goed gedaan. Dons goede humor werkt aanstekelijk op zijn collega’s, die meer vertrouwen krijgen dan ooit tevoren. Peggy krijgt de volledige leiding over Heinz, terwijl Don met Megan vroeg naar huis gaat of zelfs een lang weekend het land in trekt. De liefde krijgt van Don voorrang op het werk, wat na enkele tijd toch slecht is voor de zaak. Gelukkig zien we later zijn strijdlust terug. Deze bloeit naar een ongekend niveau. Meneer Draper kan alles aan. Andere must-see momenten: de LSD-trip van Roger, het gevecht tussen Lane en Pete, Don die naar de Beatles luistert en niet te vergeten: Zou Bisou!

Waarom niet? Die vrolijke familieman Don is eigenlijk gewoon vreselijk. Zijn goede humor had kort een positief effect, waarna de boel vrijwel op instorten kwam te staan. Gelukkig stapte Cooper snel genoeg in om Don terug op het juiste pad te wijzen. We waren benieuwd naar deze kant van Don, maar we hadden beter moeten weten. Dan het vertrek van Lane, zijn droge Engelse humor zal gemist worden. Zeker ook dat plaatsvervangende schaamtegevoel dat hij wist op te wekken. Laten we niet vergeten dat zelfs zijn zelfmoord zo zielig was dat je er bijna om kon lachen.

Blijven kijken? Kijken, herkijken en nog een keer kijken. Peggy werkt bij een nieuw reclamebureau. Hoe zal ze stand houden tegen Don? Een nieuwe etage betekent nieuwe kantoren. Hoe zit dat met de machtsverdeling in seizoen zes? Blijft Roger de moeder van Megan doen en zouden Megan en Don daar ooit nog achter komen? We zagen er al een glimp van aan het einde van dit seizoen, maar de grote vraag is: komt het oude karakter van Don weer naar boven?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.