Credits: AMCCredits: AMC

Mad Men: seizoen 4

door • 28/03/2013 • RecensiesReacties (0)320

Cast Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, January Jones, Christina Hendricks, Jared Harris, Robert Morse en John Slattery
Genre Drama
Speelduur 45 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender AMC (Amerika) Nederland 2 (VARA)
Awards Primetime Emmy Award voor Beste Dramaserie

Plot Nadat het prestigieuze reclamebureau Sterling Cooper uiteen is gevallen besluit Don Draper (Jon Hamm) om met een select groepje vertrouwelingen zijn eigen bureau op te richten. Dit zal echter niet zonder slag of stoot gebeuren en het creatieve brein van Draper en consorten zal dit seizoen voor meerdere hete vuren komen te staan.

Memorabele quote Don: “Miss Calvet and I are getting married.”
Roger: “Who the hell’s that?”

Opvallend In weinig series jaagt de cast er meer sloffen sigaretten doorheen. Niets is wat het lijkt. De wet van Californië verbiedt roken op de werkvloer. In plaats van the real thing gebruiken de acteurs de tabaksvrije kruidensigaretten. John Slattery and Elisabeth Moss hebben al eens aangegeven dat ze deze variant niet zo heel prettig vinden. Jon Hamm vindt zelfs dat de sigaretten naar een mix tussen wiet en zeep smaken.

Hoe zit het in elkaar? In vergelijking met de eerdere seizoenen gaat dit seizoen anders van start dan normaal. Het zijn zware tijden en dat is eigenlijk vanaf het begin direct duidelijk. Iedereen moet een stapje terug doen qua luxe en allure, de toptijden lijken voorbij. Maar natuurlijk niet als het aan Don Draper ligt. Zijn altijd geniale ingevingen, die Sterling Cooper in het verleden al vaak uit de nood hielpen, blijven onveranderd en zijn ook dit seizoen weer ijzersterk. Los van die keiharde business die wordt gedreven op Madison Avenue, focust dit seizoen zich nog meer op de man genaamd Draper en dat maakt dit seizoen misschien wel sterker dan de voorgaande. Des te meer seizoenen er volgen, des te meer je natuurlijk te weten wilt komen over dit nog steeds vrij mysterieuze figuur.

Waarom wel? Alle Mad Men-kijkers krijgen dit seizoen wat ze willen, nog meer Don Draper. De makers hebben er zeer goed aan gedaan om hem van een stuk kwetsbaardere en menselijkere kant te laten zien dan we van hem gewend zijn. Dit is een geniale keuze geweest, die de serie naar een ongekend nieuw hoogtepunt brengt.

Waarom niet? Voor de trouwe kijkers is het misschien niet altijd even leuk om hun schijnbaar onaantastbare held in een ander daglicht te zien. Beetje bij beetje begint hij zelfs tekenen van menselijkheid te vertonen, wat toch een beetje zijn mysterieuze karakter schaadt.

Blijven kijken? Dit seizoen gaat niet alleen verder met waar het gebleven was, namelijk verschrikkelijk goede televisie maken, het gaat ook dieper dan alle eerdere seizoenen bij elkaar opgeteld. Elke Mad Men-volger moet na dit seizoen dus wel verlangen naar meer.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.