Credits: BBC OneCredits: BBC One

Luther: seizoen 3

door • 25/07/2013 • RecensiesReacties (0)689

Cast Idris Elba, Warren Brown, Dermot Crowley, Nikki Amuka Burd, David O’Hara, Michael Smiley en Ruth Wilson
Genre Politie/misdaad
Speelduur 60 minuten
Aantal afleveringen 4
Zender BBC One (Engeland)
Awards Geen

Plot Hoofdrechercheur John Luther (Idris Elba) heeft er geen problemen mee zijn handen vuil te maken om zware criminelen te pakken en te laten boeten voor hun misdaden. Rechercheur Erin Gray (Amuka Burd) schakelt echter de hulp van inspecteur George Stark (David O’Hara) in om ervoor te zorgen dat Luther zelf ook verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn acties.

Memorable quote Inspecteur Stark tegen John Luther: “You know your problem? You’ve spent your life thinking you’re the whirlwind. Well, you’re not. Because I’m the whirlwind, John.”

Opvallend Het derde seizoen, dat tevens het laatste seizoen is, is eigenlijk één groot proloog voor een film waar zowel Idris Elba als geestelijk vader Neil Cross het al sinds 2011 over hebben.

Hoe zit het in elkaar?  Volgens Cross is Luther een kruising tussen Sherlock Holmes en Columbo. Hierbij slaat het Sherlock-gehalte gedeeltelijk op Luthers persoonlijkheid. Het Columbo-aspect zit hem in het feit dat het voor het verhaal minder belangrijk is wie het gedaan heeft, dan hoe de dader uiteindelijk wordt gepakt. Dit gecombineerd met het feit dat de rest van de cast geen wandelende cliché is, zorgt ervoor dat Luther een verfrissende variant op de ervaren, maar getergde rechercheur is.

Waarom wel? Na het bloedstollende einde van seizoen twee, waar wijselijk geen woorden aan worden vuilgemaakt in de eerste aflevering van dit seizoen, weet de serie ook nu weer elke aflevering continu te boeien. Personages die niet blijken te zijn wie je dacht dat ze waren, zoals rechercheur Justin Ripley. Maar ook andere plotwendingen, zoals de terugkeer van een bijna vergeten personage, zorgen ervoor dat je aan je beeld gekluisterd blijft, ondanks het feit dat je stiekem wel weet dat Luther het ergste hoogstwaarschijnlijk wel zal overleven. Al weet je dat met Britse series natuurlijk nooit. Dat de seizoenen niet eindeloos worden uitgerekt, zorgt er bovendien voor dat je de personages niet snel beu wordt.

Waarom niet? Ondanks de morele ambiguïteit en de emotionele complexiteit die zeer sterk worden neergezet door Elba, blijft Luther toch een serie met een formule. Zo wordt de bad guy altijd binnen twee afleveringen gepakt in plaats van meteen in één keer. Mocht je deze formule na twee seizoenen wel gezien hebben, dan is seizoen drie waarschijnlijk niets voor jou.

Blijven kijken? Helaas was seizoen drie volgens de zowel Elba als Cross het laatste seizoen. De bedoeling is dat er nog een film aankomt en wij denken dat die voor iedereen die tot nu toe mee heeft gekeken zeker de moeite waard is.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.