Credits: BBCCredits: BBC

Luther: seizoen 2

door • 27/03/2013 • RecensiesReacties (0)490

Cast Idris Elba, Alice Morgan, Warren Brown en Paul McGann
Genre Thriller/detective
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 4
Zender BBC One (Engeland)
Awards Geen

Plot Detective John Luther (Idris Elba) verloor zijn ex-vrouw en tevens de liefde van zijn leven. Alsof dit niet dramatisch genoeg was, werd de moord hem ook nog eens in de schoenen geschoven. Gehaaid als hij is, redde hij zichzelf met de onmisbare hulp van zijn sexy psychopathische vriendin Alice Morgan (Ruth Wilson). De robuuste John Luther oogt depressief, hij maakt veel onbegrijpelijke keuzes en de grenzen tussen wat een agent wel en niet corrupt maakt vervagen.

Memorable quote John Luther: “The thing about this drugs is, it makes you smell like a dogs ass. That’s nog very Keith Richards, is it? Not very rock and roll.”

Opvallend Eigenlijk is John Luther net zoals alle andere hoofdrolspeler in elke detective: ongelukkig en onwaarschijnlijk dapper, met gevaar voor eigen leven strijdend voor waar hij in gelooft. Ondanks deze clichés hebben de makers het voor elkaar gekregen je als kijker telkens weer te verbazen.

Hoe zit het in elkaar? Acteur Idris Elba was vooral bekend van zijn rol in successerie The Wire waarin hij een gewelddadige gangster speelt. Maar als kijker vergeet je al snel hoe gruwelijk hij was en omarm je de driftige, geniale John Luther. In seizoen twee is Luther psychopathische seriemoordenaars weer te slim af terwijl zijn privéleven een wirwar blijft van onvoorstelbare zorgen en ellende. Luther ontfermt zich met gevaar voor eigen leven over een jong meisje en redt haar uit de donkere wereld van de porno-industrie. Hij overschrijdt de ene grens na de andere en dit gaat een collega opvallen. Net op het moment dat je als kijker de moed begint te verliezen herpakt hij zichzelf. En hoe.

Waarom wel? Luther twee is net als seizoen één steengoed geschreven en geacteerd. En ook de spanning is weer om te snijden. De intrigerende slechteriken, een gestoorde tweeling die samen een ingewikkeld spel spelen, plegen de ene na de andere gruwelijke moord en als kijker word je constant op het verkeerde been gezet en verrast. Na een aflevering van Luther wil, nee móet je meteen de volgende zien. Vooral het plot is briljant.

Waarom niet? Er gaat wel erg veel mis. Waar je in seizoen één nog weleens euforisch kon worden van de geweldige manier waarop John, vaak met hulp van Alice, een moordenaar ontmaskerde valt er in dit seizoen weinig te lachen. De man is een puinhoop, privé en werk lopen op een verschrikkelijke manier door elkaar en Alcie Morgen, Johns gestoorde, maar geweldige vriendin belandt in de gevangenis en speelt jammergenoeg een veel minder grote rol in de serie.

Blijven kijken? Alice komt terug, dat is zeker. En alleen daarom al moet je blijven kijken. Misschien was seizoen twee veel te kort en niet zo fantastisch als het eerste, maar desondanks blijft Luther zeker het kijken waard.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.