Credits: AMCCredits: AMC

Low Winter Sun: pilot

door • 12/08/2013 • RecensiesReacties (0)578

Cast Mark Strong, Lennie James, James Ransone, Ruben Santiago-Hudson, Sprague Grayden, Athena Karkanis, Billy Lush en David Costabile
Genre Drama/misdaad
Speelduur 42 minuten
Première 11 augustus 2013
Zender AMC (Amerika)

Plot Detectives Frank Agnew (Mark Strong) en Joe Geddes (Lennie James) vermoorden een corrupte collega uit wraak. Op het eerste gezicht lijkt het de perfecte misdaad en Frank en Joe kijken dan ook verbaasd op wanneer Interne Zaken een onderzoek begint.

Opvallend Remakes komen steeds vaker voor en dus is inderdaad ook Low Winter Sun al eens eerder gemaakt. In 2006 was het een Britse tweedelige miniserie. Mark Strong was toen ook al te zien als detective Frank Agnew. Na het zien van de pilot begrijpen wij wel waarom hij weer voor de rol is gevraagd.

Waarom wel? We zijn het ondertussen wel gewend van AMC, maar wat ziet dit er lekker uit. Het één minuut durende openingsshot alleen al is te gek. Het is niet eens de meest bijzondere opening, maar toch zal dit nog wel eens een iconisch beeld kunnen worden. De toon klopt precies. De muziek past perfect bij het donkere beeld, en dan kijkt hij ons ineens recht in de ogen aan: Mark Strong. Hij is dan ook geweldig in de pilot en wordt nog eens versterkt door tegenspeler Lennie James, die overduidelijk twee gezichten heeft. En het is misschien suf om te zeggen, maar Detroit speelt een grotere rol dan slechts een decor. De stad ziet er in al zijn lelijkheid prachtig uit en maakt de serie rauw en realistisch. We durven de vergelijking niet gauw te maken, maar dit is er eentje in de stijl van The Wire, en wie kan dat nou niet waarderen?

Waarom niet? Hoe veelbelovend de pilot van Low Winter Sun ook is, maker Chris Mundy laat toch wat dingen liggen. Zo kijkt agent Dani haar collega’s wel heel snel verdacht aan. Ze moet in dat geval wel heel goed in haar werk zijn. En hoewel het verhaal ons meteen te pakken heeft, zijn we nog niet gefascineerd door de personages. Dat is ook lastig, want detectives Agnew en Geddes bevinden zich in een nogal grijs gebied tussen good cop/bad cop. Laten we hopen dat we over een paar afleveringen zo met ze meeleven dat we haast vergeten dat het fictieve figuren zijn.

Blijven kijken? Natuurlijk is het nog geen Breaking Bad, maar AMC koos er niet zomaar voor om Low Winter Sun na de hervatting van die drama/misdaadserie in première te laten gaan. Dit is hun opvolger en wij kijken maar al te graag verder.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.