Credits: SBSCredits: SBS

Lijstjes van Thijs #3 Kenmerkende catchphrases

door • 19/03/2013 • FeaturesReacties (0)1392

Onze Thijs houdt niet alleen van tv-series, hij heeft ook een extreme voorliefde voor lijstjes. Voor SERIEVISIE combineert hij die twee interesses op onregelmatige, maar vaste basis. In zijn derde bijdrage in deze reeks behandelt hij zijn favoriete catchphrases.

Noem het een goedkoop trucje om personages herkenbaar te maken, maar de catchphrase is uitgegroeid tot een standaardelement in films en cartoons. Van “I’ll be back” tot “D’oh!”, gebruik ze in het dagelijks leven en je gesprekspartner weet meteen dat je een culturele verwijzing maakt. Ook kent vrijwel iedere serie minstens één personage met een steeds terugkerende uitspraak. Deze zeven zinnetjes zijn een verrijking van de popcultuur.

7. “Dean, dean, dean.” – Dean Pelton (Community)
Iedere keer dat hij een entree maakt in het vaste hok van Greendales favoriete studiegroep, heeft Dean Pelton een ander uitbundig kostuum aan. Op zich al een moment om iedere aflevering naar uit te kijken. Extra leuk is het dat de decaan er altijd een passende woordgrap bij heeft. Het niveau wisselt alleen nog al eens. Binnenstormen als Tina Turner in glimmend pakje met “What’s Dean got to do with it?” was een beetje vergezocht. “Dean-dong” lag weer zo voor de hand dat ik me bijna schaamde voor mijn eigen lach.

6. “As if!” – Cher Horowitz (Clueless)
De highschool prinses uit Clueless heeft met haar vlijmscherpe vocabulaire de toon gezet voor bijdehante tienermeiden van Daria tot Juno. Hoewel Chers sterke punt ligt in het maken van halverwege de jaren negentig heel actuele referenties, is haar catchphrase er eentje om in te lijsten. Het is een gave om met twee woordjes van in totaal vier letters zo hard de kansloosheid van een geschetst beeld aan te geven.

5. “Hello, IT. Have you tried turning it off and on again?” – Roy Trenneman (The IT Crowd)
Het leven van een IT-medewerker gaat niet over rozen. Het gaat voornamelijk over het behandelen van nietszeggende probleempjes op de verdiepingen boven je. Zo ook bij de technische afdeling van Reynholm Industries. Het constante herhalen van hetzelfde simpele zinnetje komt Roy op een gegeven moment zelfs zo de strot uit, dat hij een antwoordapparaat ontwikkelt voor de eerstelijnshulp.

4. “You just got Litt up.” – Louis Litt (Suits)
Toegegeven, ook bij mij duurde het lang voor ik gewend was aan Louis Litt. Sommige personages zijn echt als het drinken van goede wijn, een acquired taste. Nu ik hem beter heb leren kennen, heeft hij ook echt een warm plekje veroverd. Zijn geweldige gevleugelde uitspraak hielp zeker een handje bij dit proces. Zo blijkt weer hoe makkelijk dit goedkope trucje werkt.

3. “Bazinga!” – Sheldon Cooper (The Big Bang Theory)
Sheldon heeft een haarfijn gevoel voor het missen van sarcasme. Zijn talent op het gebied van de wetenschap staat in schril contrast met zijn vermogen om de figuurlijke betekenis van opmerkingen te doorzien. Toch kan enige vorm van humor hem niet ontzegd worden. Voor een sociaal gestoorde theoretische fysicus weet hij zijn vrienden vaak voor de gek te houden. Om zijn succes in te wrijven gooit hij standaard zijn stopwoordje er achteraan.

2. “Suit up!” – Barney Stinson (How I Met Your Mother)
Als deze categorie een koning heeft, dan is het Barney. Los van de talloze variaties op “Suit up” (zie het filmpje) is hij ook de geestelijk vader van “This is going to be legen – wait for it – dary!” en “Haaaave you met Ted?”. Hij heeft een arsenaal aan varianten van de high five, is persoonlijk verantwoordelijk voor de comeback van het woord awesome en gaat geen weddenschap aan zonder “Challenge accepted”. De lijst gaat nog wel even door. Misschien zou iemand eens een lijstje moeten maken van de beste catchphrases van Barney alleen.

1. “How you doin’?” – Joey Tribbiani (Friends)
Joey is de playboy onder de vaste klanten van koffiebar Central Perk. Schijnbaar achteloos weet hij ieder vrouwenhart te doen smelten. Over zijn ijsbreker hoeft hij in ieder geval nooit na te denken. Met dat karakteristieke Sopranos-accent avant la lettre werkt zijn vaste openingsvraag doorgaans prima. De schrijver van dit lijstje heeft deze catchphrase ook wel eens geprobeerd in de praktijk. Zonder succes.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.