Credits: USA NetworkCredits: USA Network

Lijstjes van Thijs #2 Awesome advocaten

door • 21/02/2013 • FeaturesReacties (0)850

Onze Thijs houdt niet alleen van tv-series, hij heeft ook een extreme voorliefde voor lijstjes. Voor SERIEVISIE combineert hij die twee interesses op onregelmatige, maar vaste basis. Nu het tweede seizoen van Suits tot een einde komt, is het tijd voor een opsomming van zijn favoriete televisieadvocaten.

Na de seizoensfinale van vanavond is het maanden wachten tot we weer onze wekelijkse dosis krijgen. De bromance tussen mentor Harvey Specter en protégé Mike Ross maakt Suits meer dan de zoveelste advocatenserie vol rechtbankdrama en achterkamertjestransacties.

Het tweetal mag niet ontbreken in het lijstje van de meest sympathieke advocaten in een serie ooit. De enige objection is dat ik verder nooit echte advocatenseries kijk. Hier dus geen Boston Legal of Law & Order. In andere series zitten ook genoeg personages met een law school-diploma aan de muur. De tien leukste.

10. Ted Buckland (Scrubs)
Om af te trappen de slechtste advocaat van dit tiental. Hij haalde zijn examen in Alaska “Where there are ten laws”. Hij lijkt niet meer te zijn dan een lulletje rozenwater, maar zijn muzikale talent bezorgt hem toch een plekje in deze lijst. Met zijn a-capellagroep The Worthless Peons verrijkt hij Sacred Heart Hospital af en toe met prachtige close harmony zang.

9. Mitchell Pritchett (Modern Family)
De gereserveerde, ietwat neurotische Mitchell is de perfecte tegenhanger van zijn flamboyante partner Cameron. Zijn taken als advocaat liggen in de sitcom meestal op de achtergrond, behalve toen hij tekort schoot bij het terug willen draaien van Haley’s schorsing. Gelukkig is hij een hartstikke lieve familieman, niet in de laatste plaats voor zijn geadopteerde dochtertje Lily.

8. Greg Montgomery (Dharma & Greg)
Wat Mitchell voor Cameron is in Modern Family, is Greg voor Dharma. Hij deed nog nooit in zijn leven iets spontaans, tot zij trouwden op de dag dat hij haar ontmoette. Gelukkig is er nog nooit iemand op het idee gekomen om een serie te maken over zijn leven voor Dharma. Dat zou dodelijk saai zijn. Maar als Greg een beetje loskomt en zich laat meevoeren in haar zweverigheid is hij best charmant.

7. Phil Banks (The Fresh Prince of Bel Air)
Eentje uit de oude doos. De godfather onder de vaderfiguren in jaren ’90 sitcoms, en dan was hij nog niet eens de vader van Will Smith. Uncle Phil kan het best getypeerd worden door de spreuk “Streng doch rechtvaardig”. Wanneer nodig kan hij ontzettend boos worden, maar uiteindelijk is hij er altijd voor zijn kinderen. En voor zijn uit West-Philadelphia overgevlogen neefje dus.

Credits: USA Network

Mike Ross (links) Harvey Specter (rechts) Credits: USA Network

6. Harvey Specter (Suits)
Senior partner bij Pierson Hardman, hopelijk in de toekomst managing partner bij Pierson Specter. Niet alleen één van de beste advocaten in New York, maar ook een man met een gezonde dosis eigenwijsheid. Nam Mike Ross aan ondanks dat hij nooit naar law school is geweest. Hij leert zijn wonderkind nu in de praktijk de fijne kneepjes van het vak, maar leerde ondertussen op zijn beurt om ook af en toe naar zijn hart te luisteren.

5. Jeff Winger (Community)
Hij is misschien al vier studiejaren geschorst als advocaat, toch kan hij nog steeds pleidooien houden als de beste. Een schooldag op Greendale Community College is niet compleet zonder Jeff die de groep toespreekt alsof het de jury in een Amerikaanse rechtszaal is. Hij heeft wel degelijk een officieel diploma in de rechten. Uit Colombia. Het land, niet te verwarren met de vooraanstaande Columbia University.

4. Saul Goodman (Breaking Bad)
Een geval apart. Advocaat dekt slechts een fractie van de taakomschrijving die Saul Goodman vervult voor Walter White. Heeft de drugsbaron een fall guy nodig om uit de gevangenis te blijven? Better call Saul. Iemand om een huis vol te planten met afluisterapparatuur? Better call Saul. Grappig feitje: acteur Bob Odenkirk speelt ook in How I Met Your Mother een terugkerende gastrol als advocaat. Daarin is hij de baas van Marshall Eriksen bij GNB.

3. Nick Miller (New Girl)
Momenteel werkt hij achter ‘the bar’ bij Clyde’s, maar voor hij hem ook kan ‘passen’ zal hij toch weer zijn studie moeten oppakken. Nick kennende zal hij dat waarschijnlijk nooit meer gaan doen. Wanneer schrijft hij ooit eens dat meesterwerk? Wanneer maakt hij eens echt een move op Jess? Maar papiertje of niet, in ieder geval heeft hij op law school gezeten. En dat is op zich meer dan we van Mike Ross kunnen zeggen.

2. Mike Ross (Suits)
Nog nooit was er een advocaat met zulke gezonde empathische gevoelens. Misschien komt het omdat hij zijn rechtendiploma haalde als weddenschap en nooit de afstompende studie heeft hoeven doorlopen. Het weerhield hem er niet van om een baan als junior associate onder Harvey Specter in de wacht te slepen, bij een van New Yorks meest gerenommeerde firma’s. Dat hij een fotografisch geheugen heeft helpt natuurlijk.

1. Marshall Eriksen (How I Met Your Mother)
Geen enkele twijfel over de nummer één in dit lijstje. De beste vriend van Ted is in alles de overduidelijke good guy onder het vaste clientèle van MacLarens. Zijn vrouw noemt hem dan ook terecht liefkozend marshmallow. Het opzeggen van zijn goedbetaalde baan bij megafirma GNB om zich te richten op milieubescherming was niet minder dan een heldendaad. Zijn voornaamste motivatie: een betere wereld voor zijn zoontje Marvin. Lawyered.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.