Credits: Canal+Credits: Canal+

Les Revenants: seizoen 1

door • 25/02/2014 • RecensiesReacties (0)973

Cast Yara Pilartz, Jenna Thiam, Frédéric Pierrot, Pierre Perrier, Céline Sallette, Swann Nambotin en Ana Girardot
Genre Drama/mystery
Speelduur 55 minuten
Aantal afleveringen 8
Zender Canal+ (Frankrijk) NPO2 (Nederland)
Awards International Emmy for Best Drama Series

Plot In een klein bergdorp in de Franse Alpen keren enkele overledenen terug. Onwetend dat ze ooit gestorven zijn, willen ze hun normale leven weer oppakken. De families zijn dolgelukkig dat hun geliefden terug zijn, maar bewoners van het dorp zijn ook angstig en in de war. Er gebeuren ook steeds meer vreemde dingen in het dorp: stroomstoringen, het waterpeil van een nabijgelegen dam daalt onverklaarbaar snel en er verschijnen vreemde  plekken op de lichamen van de levenden en de doden.

Memorabele quote Camille tegen Simon: “I bet your girlfriend didn’t wait for you.”

Opvallend Les Revenants is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2004, maar dat is niet de meeste opvallende zaak. Het mistige dorpje waarin alles zich afspeelt is Annecy, waar in het echte leven de Alpen-moorden plaatsvonden. In 2012 werd hier een gruwelijke moordaanslag gepleegd op een Brits-Irakeese familie.

Hoe zit het in elkaar? Iedere aflevering begint met een flashback uit het leven van diegene naar wie de aflevering is vernoemd (Camille, Simon, Victor etc.). Hierin zien we het incident dat voorafging aan de dood van dat personage. Na deze terugblik gaan we weer terug naar de dag van vandaag en vervolgt het mysterieuze verhaal zich.

Waarom wel? We komen tegenwoordig om in de bovennatuurlijke series, maar het Franse Les Revenants (ook wel bekend als The Returned) heeft een hele andere aanpak. Het is realistisch en surrealistisch tegelijk. Dat wat zich voordoet is onmogelijk, maar de manier waarop het gebracht wordt is heel echt. Een beetje zoals in een droom. Hoewel we aan het eind van dit seizoen nog niet alle antwoorden hebben, is het mysterieuze en onduidelijke hetgeen dat de kijker geboeid houdt. Maar ook de personages maken de serie het kijken waard. Geen van allen is enkel goed of slecht en er wordt veel gebruik gemaakt van betekenisvolle stiltes, waardoor je echt tussen de regels door moet lezen. En hadden we de schitterende cinematografie al genoemd? Dat kan ook bijna niet anders met zo’n prachtig landschap als decor.

Waarom niet? Misschien dat de Franse taal een drempel kan zijn, want je moet toch iets beter opletten dan wanneer je een Nederlandse of Engelstalige serie kijkt. En mocht je niet van vleeswonden houden, die komen mede dankzij seriemoordenaar Serge wel een aantal keer in beeld. In close-up. Terwijl er katten van eten. Daarnaast viel de seizoensfinale ons een klein beetje tegen, maar daarover zullen we nog even niets verklappen.

Blijven kijken? Absoluut! Er komt een tweede seizoen en wij kunnen niet wachten tot het zover is. We willen meer antwoorden en gewoon weer even genieten van deze sterke serie.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.