Credits: Kirsten Jordan / SERIEVISIECredits: Kirsten Jordan / SERIEVISIE

Katja Schuurmans visie: “Als ik het over de finale van Six Feet Under heb ga ik al bijna huilen.”

door • 17/06/2013 • InterviewsReacties (0)620

De redactie van SERIEVISIE zit natuurlijk vol met kenners, maar wie weet er nou meer over tv-series dan de acteurs en actrices die er zelf in spelen. Dus vragen wij bekend televisieland naar hun visie op series. Katja Schuurman vertelt over haar favoriete acteur Ricky Gervais, Six Feet Under en een remake van Treme.

De 38-jarige Katja Schuurman deed haar eerste televisie-ervaring op tijdens de middelbare school, in de NCRV-serie Uit De School Geklapt. Haar nationale doorbraak kwam natuurlijk met de rol van Jessica Harmsen in GTST. Samen met collega’s Babette van Veen en Guusje Nederhorst had ze kort muzikaal succes met onder meer nummer 1-hit Ademnood. Een solo-carrière kwam nooit van de grond.

Als actrice verzamelde ze sindsdien een respectabele imdb-pagina bij elkaar. Ze speelde onder meer in de films Costa, Oesters van Nam Kee en in Interview hield ze zich zelfs staande tegenover Pierre Bokma. Tussen het presenteren en zingen door had ze altijd wel een vaste rol in een serie, van All Stars tot S1ngle. Op de set van de AVRO-serie Medea ontmoette ze haar man. Nadat ze trouwde met haar Thijs werd ze Katja Römer-Schuurman. Vorig jaar speelde ze samen met Halina Reijn in Charlie.

Met zo’n waslijst aan tv-rollen is het niet gek dat ze begint te stralen als we haar vragen naar haar favoriete series. Ze durft er niet één te noemen, maar een top drie wel. Na enig nadenken komt ze tot het definitieve lijstje: De Britse versie van The Office, Extras en Six Feet Under.

Waarom zijn dit jouw favoriete tv-series?
The Office vanwege Ricky Gervais, die is zo fantastisch. De Amerikaanse remake kan daar echt niet aan tippen. En hij speelt ook in Extras. Dat gaat over figuranten die zichzelf behoorlijk serieus nemen. Ze noemen zichzelf background artists. Allemaal bekende sterren spelen daar in mee en die nemen zichzelf heel erg op de hak. Je móet de aflevering met Kate Winslet kijken, heel erg grappig. Six Feet Under is al lang geleden, maar daar was ik echt verliefd op. Ik wil niks verklappen maar het einde van seizoen zes is het mooiste wat ik ooit gezien heb. Met een sequentie van tien minuten waarbij de levens van al die mensen nog een keer langskomt. Als ik het erover heb ga ik al bijna huilen.”

Wat is er essentieel voor een goede tv-serie?
“Dat ligt eraan. Soms vind ik het prettig om me er op een bepaalde manier in te kunnen herkennen. Maar ik vind het ook wel fijn dat het me iets leert over een wereld die ik nog niet ken. Bijvoorbeeld Rome, daarbij kan je echt onderdompelen in een compleet andere tijd.”

Welke rol in welke serie zou je zelf graag spelen?
“Ik zou wel eens een echte thriller willen doen. Maar het grappige is, dat ga ik ook doen. Begin volgend jaar speel in een tiendelige RTL-serie en dat is een thriller. Het is een lastige vraag, want The Killing bijvoorbeeld is een fantastische serie, maar dat lijkt me dan weer saai om te spelen. Oh! Ik ben ook nog nooit een echte bad guy geweest. Dus dat lijkt me ook wel een keer leuk.”

Welke serie zou een Nederlandse remake moeten krijgen?
“Dat is zo’n moeilijke vraag, er is zoveel om uit te kiezen. Als ik nu een lijstje had. Ik wil wel in Treme. Maar dan wil ik wel dat de remake ook wordt opgenomen in New Orleans. Want daar woont mijn goede vriend Michiel Huisman, en dan zit ik gezellig bij hem in de buurt. Kan ik ook een poosje daar leven.”

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.