Credits: Adam Rose / ABC FamilyCredits: Adam Rose / ABC Family

It’s a Wonderful Life: De ‘wat als’-aflevering

door • 30/07/2013 • FeaturesReactie (1)279

Iedereen vraagt het zich wel eens af: Wat als alles anders was gelopen? Wat als ik die keuze toen niet had gemaakt? Hoe had mijn leven kunnen zijn? Sinds de film It’s a Wonderful Life zijn het vragen die in meerdere series zorgen voor de ‘wat als’-aflevering. 

Wanneer de eerste eenmalige aflevering met daarin een alternatieve wereld op televisie verscheen? Geen idee. Waar het idee vandaan komt, is wel overduidelijk. In It’s a Wonderful Life ziet hoofdpersoon George het niet meer zitten en zegt hij verbitterd dat het leven beter zou zijn als hij er niet was. Beschermengel Clarence bewijst het tegendeel door George te laten zien hoe de wereld zou zijn zonder hem. Een fenomeen was geboren. Tegenwoordig wordt het gebruikt als een simpel recept voor succes.

The O.C. – The Chrismukk-huh? 
Misschien wel één van de beste ‘wat als’-afleveringen, ondanks het vreselijk begin met het hele van een ladder afvallen. Ryan en Taylor komen na hun val terecht in een heel ander Orange County. Ryan merkt dat al heel snel op en het publiek kan het ook niet ontgaan door het merkwaardige muziekje en zijn schichtige blikken. Uiteraard draait alles om de vraag wat er was gebeurd als hij niet bij de Cohens terecht was gekomen. De Cohens waren dan de Cohens niet eens. Seth zou nog steeds een nerd zijn en Marissa al overleden. Pluspunten voor het feit dat dit zich afspeelt rond de feestdagen. Klassiekertje, hoor.

One Tree Hill – Lifetime Piling Up
De Rivercourt zonder Lucas, dat kan niet! In deze aflevering dus mooi wel. Nathan ligt in de operatiekamer en droomt ondertussen van een ander leven. Dan is niet met Deb getrouwd, maar bij Karen en Lucas gebleven. Ja, dan is alles dus omgekeerd. Lucas is een verwende eikel en Lucas groeit bescheiden op en brengt zijn tijd door met Mouth en Skills op het basketbalveldje. Als Lucas zich rottig gedraagt tegen zijn halfbroer zegt Peyton zegt zelfs letterlijk: “That could have easily been you, you know, if your dad had married his mom instead of yours.”

Friends – The One That Could Have Been
Rachel komt Central Perk binnen en vertelt haar vrienden dat haar ex-verloofde Barry en ex-beste vriendin Mindy gaan scheiden. Dat zet haar aan het denken. Wat als zij niet bij het altaar was weggelopen? Ross vraagt zich daarop af hoe zijn leven zou zijn als hij nog getrouwd was met Carol. Wat als Monica nog dik was? Chandler wil weten wat hij zou doen als hij ontslag had genomen, terwijl Phoebe juist nadenkt over het leven met de baan bij Merrill Lynch? En hoe zou het Joey vergaan als hij niet ontslagen was van Days of our Lives? Maar wat nou als al deze alternatieve realiteiten zich tegelijkertijd afspeelden? Natuurlijk waren ze dan nog vrienden.

Switched at Birth – Ecce Mono
Je zou het misschien niet verwachten, maar de tienerdramaserie bracht het er aardig van af. Niet alleen de kijkers, maar vooral ook de personages vroegen zich namelijk meer dan eens af wat er gebeurd zou zijn als Regina meteen had toegegeven dat ze van de fout van het ziekenhuis afwist. Waarom dus geen antwoord geven op die vraag? Zoals in elke zichzelf respecterende ‘wat als’-aflevering is er natuurlijk iemand plotseling een bitch. In dit geval is dat Daphne, die normaal het braafste meisje van de klas is en daarom nu eens iets nieuws kon laten zien. Zelfs haar spraak is anders trouwens.

90210 – We’re Not in Kansas Anymore
Voor de oplettende kijkers: De titel van de droomachtige aflevering in seizoen vijf is inderdaad hetzelfde als die van de pilot. Overduidelijk een verwijzing dus. Zoals steeds vaker voorkomt begint alles bij een operatie. Annie begint te dromen en vraagt zich af hoe haar leven zou zijn als ze nog in Kansas woonde en dus komt ze terecht in een wereld waar ze verloofd is met haar high school sweetheart en Dixon een arrogante superster is die wel in L.A. woont. Ze vertrekt naar de City of Angels en komt er daar achter dat haar vrienden haar ook niet kennen en bovendien allemaal slechter af zijn. Annie weet dat dit niet klopt en dus zit er maar één ding op: zorgen dat alles goed komt.

Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Wat is jullie favoriete ‘wat als’-aflevering?

Gerelateerde berichten

One Response to It’s a Wonderful Life: De ‘wat als’-aflevering

  1. Mijn favs: Remedial Chaos Theory uit het derde seizoen van Community, Perchance to Dream uit Batman: TAS en de afleveringen van Futurama waarin de "what if"-machine wordt gebruikt…. laatste is niet echt subtiel, maar wel effectief :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.