Credits: VARA/NTR/VPROCredits: VARA/NTR/VPRO

Waarom ik naar A’DAM – E.V.A. kan blijven kijken

door • 18/11/2014 • FeaturesReacties (0)620

Net als duizenden andere kijkers maakte hoofdredacteur Steffie in het voorjaar van 2011 voor het eerst kennis met Adam en Eva in de dramaserie A’DAM – E.V.A. Meteen was ze weg van de twee, maar na acht afleveringen begon het lange wachten. Haar favoriete Amsterdamse inwoners zijn nu eindelijk terug.

Mozaïekvertellingen, ik ben er gek op, maar helaas zijn er maar weinig succesvolle te vinden. Wat was ik dan ook blij toen in 2011 A’DAM – E.V.A. verscheen en nog blijer toen ik halverwege september alvast een paar afleveringen van de tweede reeks mocht bekijken. Stiekem was ik wel bang voor ietwat teleurstelling, want is zo’n geweldige eerste reeks nog wel te overtreffen? Gelukkig bleek al na een paar minuten van wel.

Dat er de tijd genomen is voor het maken van een tweede seizoen is wel te zien, en daar ben ik blij om. Zelfs voor echte Amsterdammers die echt elk plekje van de stad denken te kennen, zal kijken naar A’DAM – E.V.A. nog een plezier zijn. Want niet alleen komen er herkenbare plekken voorbij, ook de meest bijzondere onverwachte locaties, zoals een tuinhuisjescomplex in Amsterdam Noord. En dat Adam en Eva (die aan het begin niet samen zijn, maar wel op het punt staan een baby te krijgen) dit seizoen op een woonboot gaan wonen, helpt natuurlijk ook wel voor de meest prachtige uitzichten.

A’DAM – E.V.A. gaat dan ook nog echt over de stad Amsterdam en haar inwoners, en niet alleen over de twee titelpersonages. Dat is en blijft de kracht. Zo is er een aflevering waarin we niet alleen Adam en Eva volgen, maar ook het leven van een diehard Ajax-supporter die net uit de bak vrij is gekomen. Er is daarvoor zelfs gedraaid in een overvolle ArenA. En wie er even niet bij nadenkt zou bijna denken dat het een documentaire is, zo realistisch komt de verhaallijn over.

Natuurlijk heeft dat ook veel te maken met het camerawerk in de serie. Want vaak wordt er stiekem gefilmd, zodat wij als kijkers ook echt te zien krijgen wat er allemaal in de stad gebeurd. Koninginnedag in een bomvolle stad, de Dam tot Damloop. Het komt allemaal voorbij. En dan wordt elke aflevering weer afgesloten met een versie van het lied Ik kan blijven kijken, en dat werkt geweldig. Er komen verrassende variaties voorbij, maar altijd zijn ze goed gekozen en vormen ze in combinatie met beelden van de stad een schitterend geheel.

Ik was bang dat het niet te overtreffen viel, maar zoals Teun Luijkx mij en mede-hoofdredacteur Kirsten al vertelde tijdens ons setbezoek vorig jaar, het tweede seizoen is nog mooier geworden. De serie is nog altijd grappig, ontroerend en geweldig gespeeld door hoofdrolspelers Teun Luijkx en Eva van de Wijdeven, maar ook Rick Paul van Mulligen speelt zijn hilarische rol nog moeiteloos en de talloze andere bijrollen maken het geheel alleen maar sterker. Ja, ik kan dus wel blijven kijken.

Het tweede seizoen van A’DAM – E.V.A. is op zondag vanaf 20.25 uur te zien bij de VARA/NTR/VPRO op NPO3.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.