Credits: NetflixCredits: Netflix

House of Cards: seizoen 2

door • 18/02/2014 • RecensiesReacties (0)603

Cast Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Michael Kelly, Constance Zimmer, Corey Stoll, Sakina Jaffrey en Kristen Connolly
Genre Drama
Speelduur 55 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender Netfix (Amerika / Nederland)
Awards Golden Globe voor Best Actress in a Television Series – Drama (Robin Wright)

Plot 
Politicus Frank Underwood (Kevin Spacey) en zijn vrouw Claire (Robin Wright) zijn klaar voor het betere werk. Dankzij hun slimme en vooral meedogenloze spel is Frank verheven tot vicepresident van de Verenigde Staten. Zonder dan ook maar één stem van het Amerikaanse volk. Nu komt het presidentschap wel erg dichtbij. En niemand, ook geen kritische onderzoeksjournalisten, zullen in de weg staan. Daar zorgen de Underwoods wel voor.

Memorable quote Frank: “For those of us climbing to the top of the food chain, there can be no mercy. There is but one rule: hunt of be hunted. … Welcome back.”

Opvallend Wij in Nederland mogen dan denken dat dit soort politieke praktijken niet in echt voorkomen. Toch is bijna alles gebaseerd in House of Cards op politieke rellen uit de Amerikaanse geschiedenis. Wekenlang deed het productieteam onderzoek, ook naar de locatie. Zelfs de nooduitgangbordjes zijn hetzelfde als in het Capitool.

Hoe zit het in elkaar? Ook dit seizoen hangen we aan de lippen van Kevin Spacey. Zijn voice-over, scherpe monologen en veel betekenende blikken wijzen ons de weg in het politieke mijnenveld van Washington. Zijn aandacht voor de kijker voelt haast beklemmend. Hij weet dat wij kijken. Een fantastisch moment is dan ook als hij aan het einde van de eerste aflevering zich tot ons richt. Kippenvel.

Waarom wel? Meedogenloos. Wreed. Immoreel. Het tweede seizoen is mogelijk nog beter dan we durfden te hopen. Frank en zijn vrouw zijn tot alles bereid om de top te bereiken. Naadloos sluiten hun individuele acties op elkaar aan. Alles is uitgedacht. Alles klopt. Al kom je er vaak pas achteraf achter wat ze van plan waren. Maar laten we wel wezen: Kevin Spacey is de absolute ster van de show. Hij speelt iedereen eruit.

Waarom niet? Zoals de Amerikanen zo mooi zeggen: The devil is in the details. Maar als je door de snelheid, de complexe materie en door het Amerikaanse gebral niet alle details meekrijgt, dan snap je er al snel weinig van. Ook wij moeten soms iets twee keer zien, om te begrijpen waar het verhaal heen gaat. Maar eigenlijk mag dat niet de reden zijn om vroegtijdig af te haken.

Blijven kijken? Na dit overdonderende tweede seizoen kunnen we haast niet anders. Frank en Claire hebben nou niet bepaald vrienden gemaakt tijdens hun strijd naar de top. Daar krijgen ze vast nog de rekening voor gepresenteerd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.