Credits: NetflixCredits: Netflix

House of Cards: seizoen 1

door • 10/07/2013 • RecensiesReacties (0)407

Cast Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Michael Kelly, Constance Zimmer, Corey Stoll, Sakina Jaffrey en Kristen Connolly
Genre Drama/politiek
Speelduur 55 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender Netflix (Amerika)
Awards Primetime Emmy Nominaties voor Beste Dramaserie, Beste Acteur in een Dramaserie (Kevin Spacey), Beste Actrice in een Dramaserie (Robin Wright) en Beste Regie in een Dramaserie (David Fincher)

Plot Francis ‘Frank’ Underwood (Kevin Spacey) is een genadeloze politicus. Hij heeft er alles voor over om uiteindelijk president te worden. Underwood kent de geheimen van al zijn collega’s en is bereid om die te gebruiken om zo te krijgen wat hij wil.

Memorabele quote Francis: “Competence is such an exotic bird in these woods that I appreciate it whenever I see it.”

Opvallend Een remake van een boekadaptatie. Het is nogal wat, maar dat is wat het is. House of Cards was in 1990 een Britse vierdelige miniserie, gebaseerd op het gelijknamige boek dat een jaar eerder uitkwam. In de miniserie heette het hoofdpersonage Francis Urquhart.

Hoe zit het in elkaar? Kevin Spacey is niet alleen de hoofdrolspeler, hij is ook de verteller in House of Cards. Als kijkers leren wij alle geheimen van Washington kennen omdat Spacey’s personage Francis Underwood ons aan de hand meeneemt. Geregeld kijkt hij recht de camera in om ons vervolgens het een en ander in te fluisteren. Toegegeven, tijdens de pilot vonden we dat maar niks, maar nu willen we niet meer anders.

Waarom wel? Dit is absoluut één van de meest complete series van dit moment. Het begint al bij de heerlijke, gelikte openingssequentie vol time-lapses van Washington. De rest van de aflevering blijft de cinematografie prachtig met donkere kleuren die perfect passen bij de duistere kant van de personages. Maar de grootste reden waarom wij onze ogen geen moment van het scherm kunnen afwenden is Kevin Spacey, die in House of Cards absoluut op zijn best is. Hij is meedogenloos, scherp, narcistisch en arrogant. En terwijl hij zich met de aflevering immoreler gaat gedragen, zorgt Spacey er voor dat wij voor zijn personage duimen en niet voor alle andere politici in Het Witte Huis. Zou het komen doordat hij ook nog eens Robin Wright en Kate Mara aan zijn zijde heeft?

Waarom niet? Waar het politieke stelsel in Borgen nog enigszins bekend terrein voor ons is, bevindt House of Cards zich letterlijk op een ander werelddeel. Het is en blijft daarom gewoon lastige materie. Natuurlijk wordt het ontzettend interessant en smeuïg gemaakt, maar soms volgen we het echt even niet. En toch hebben ook wij door dat sommige dingen totaal niet kloppen. Ach, wat maakt een ongeloofwaardige verhaallijn ons ook uit als ‘ie zo geloofwaardig wordt vertolkt door Spacey, Wright of Mara.

Blijven kijken? Mocht het nog niet duidelijk zijn: wij zijn verslaafd aan dit heerlijke politieke drama en kijken zeker verder. Voorlopig moeten we dit eerste seizoen maar even analyseren, want de nieuwe reeks is nu in productie.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.