Credits: Nathaniel BellCredits: Nathaniel Bell

House of Cards-event in Amsterdam

door • 15/02/2014 • FeaturesReacties (0)528

Credits: Nathaniel Bell

Credits: Nathaniel Bell

Voor echte serieliefhebbers stond rood op Valentijnsdag niet voor rozen en hartjes, maar voor Netflix. Ter ere van de première van het tweede seizoen van House of Cards kwamen fans van de serie samen in het Comedy Theater in Amsterdam.

Nou ja, een echte première was het niet gaf ook Martijn de Greve, host van de avond en presentator van Politieke Junkies, toe. De echte kenners, die natuurlijk in een select gezelschap vertegenwoordigd waren in de zaal van het Comedy Theater, wisten natuurlijk al lang dat het hele tweede seizoen vanaf ’s ochtends tien uur online stond op Netflix. Een enkeling had zelfs zijn wekker ervoor gezet en verklaarde onder gelach van de zaal dat hij al vier afleveringen had gekeken.

De Greve niet. De host, die de hele avond lekker scherp was, begon met de bekentenis dat hij 48 uur geleden de House of Cards-versie met Kevin Spacey helemaal niet kende. De originele BBC-serie dan weer wel. In ieder geval betekende dat dus dat hij, toen hem gevraagd werd om de avond te presenteren, Netflix moest gebruiken waar het voor bedoeld is: alles achter elkaar kijken. En toen was het ineens Valentijnsdag en vroeg zijn vriendin of hij zich daar wel bewust van was. Uh, niet dus.

Credits: Nathaniel Bell / Netflix

Credits: Nathaniel Bell / Netflix

Hij sprak voorafgaand aan het kijken naar de eerste aflevering van seizoen twee met fans van het eerste uur: ex-politica Femke Halsema, spin-doctor Kay van der Linden, politiek redacteur van Het Parool Frank Hendriks en Mark Verheijen van de VVD. Die waren alle vier razend benieuwd naar de nieuwe reeks, want de eerste gaven ze allemaal minimaal vier sterren. Helemaal in vergelijking met Borgen, dat door de kenners afgedaan werd als politieke slappe hap en allemaal erg zacht.

Zo beschreven ze House of Cards trouwens niet, want zoals bij een stevige politieke serie hoort, viel het woord meedogenloos vaker dan wij konden bijhouden. Alleen waren Femke Halsema en Kay van der Linden het er niet over eens wie nou het meest meedogenloos was: Frank Underwood of zijn vrouw Claire. Halsema meende dat Claire nog wel iets van zachtheid in zich heeft, terwijl Frank eigenlijk een monster is, of volgens Van der Linden een raspoliticus. Later tijdens het kijken van de eerste nieuwe aflevering kwam de hele zaal in een schokkende scène alsnog tot een unanieme conclusie.

Terwijl enkele minuten na die memorabele scène, die wij nog steeds niet uit ons hoofd hebben kunnen krijgen, het licht aan ging en Martijn de Greve iedereen uitnodigde om na te praten en borrelen, stroomde een groot deel van de zaal al leeg. Binnen een minuut vormde er een rij vol ongeduldige mensen voor de garderobe. Vast allemaal gauw naar huis om, net als wij, de rest van het tweede seizoen te binge watchen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.