Credits: BNNCredits: BNN

Homeland: seizoen 4

door • 28/12/2014 • RecensiesReacties (0)20643

Cast Claire Danes, Rupert Friend, Mandy Patinkin, Tracy Letts, Laila Robbins, Nazanin Boniadi en Nimrat Kaur
Genre Drama
Speelduur 48-52 minuten
Aantal afleveringen 12
Zender Showtime (Amerika) NPO3 (Nederland)

Plot Carrie Mathison (Claire Danes) is tegenwoordig de CIA-chef van de basis in Kabul (Afghanistan). Als ze  van CIA-chef Sandy Bachman (Corey Stoll), die gestationeerd is in Islamabad (Pakistan), informatie krijgt over de huidige locatie van terrorist Haissam Haqqani, besluit ze een drone aanval te lanceren. Sandy wordt echter openlijk door Pakistaanse media aangewezen als de man achter de aanval. Nadat zijn identiteit onthult is, probeert Carrie hem en de CIA-missie te redden.

Memorable quote Saul: “Don’t do it. Don’t do it. Nothing they ask. Don’t do it. Not anything. Not a fuckin’ thing. You tell them to go to fuckin’ hell. They can go to fuckin’ hell!”

Opvallend Het vierde seizoen van Homeland zorgde voor behoorlijk wat woede onder Pakistaanse diplomaten. Zo zijn ze onder andere boos omdat de Pakistaanse inlichtingendienst in de serie in verband gebracht wordt met terroristen. Maar ook zijn er klachten over het feit dat het nu lijkt alsof Pakistan geen respect heeft voor de Amerikaanse normen en waarden. De scènes die zich in Islamabad afspelen, zijn overigens opgenomen in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

Hoe zit het in elkaar? De serie verhuist dit seizoen van Amerika naar het Midden-Oosten. Bijna alle afleveringen spelen zich geheel in Pakistan af en dat betekent dus een geheel nieuwe achtergrond voor het CIA-drama. Daarbij is er dit seizoen een nieuwe vijand, terrorist Haissam Haqqani, waar op gejaagd wordt. Maar ook de Pakistaanse inlichtingendienst vormt een gevaar voor Carrie en haar team.

Waarom wel? Yes, Homeland is eindelijk weer echt terug. Na een matig tweede seizoen en een nogal belabberd derde, heeft de dramaserie zichzelf opnieuw uitgevonden en is weer minstens zo spannend als de eerste reeks. Door het introduceren van een nieuwe terrorist en dus een nieuwe missie, heeft de serie zijn kracht teruggevonden. Het CIA-drama is weer relevant, bloedstollend spannend en verrassend. Er zitten genoeg cliffhangers in dit seizoen, maar nu zien we ze eindelijk eens niet al van mijlenver aankomen, en bovendien zijn het er een stuk minder, wat de spanning zeker ten goede komt. De serie is dan ook niet meer bang om af en toe even gas terug te nemen om de kijkers vervolgens flink te shockeren. Daarnaast heeft Claire Danes dit seizoen gelukkig weer een dankbare rol om te spelen. Wij snappen wel dat ze weer terug in de race is voor alle televisie-awards. Haar personage Carrie doet weer veel meer dan alleen doordraaien en huilen, en is dus een stuk minder hysterisch. Dat betekent trouwens niet dat we niet nog eens de goede oude crazy Carrie terugzien.. De scène waarin ze hallucinerend door de straten van Islamabad dwaalt is fenomenaal.

Waarom niet? Het ‘nieuwe’ Homeland is misschien even wennen, want het tempo is anders en ook zijn er nieuwe personages die een grote rol spelen. Wie overigens de tijd neemt om er weer even in te komen, zal zeker niet teleurgesteld raken. Toch zijn niet alle vernieuwingen een succes. Doordat verschillende personages ineens een andere rol in de serie spelen, zijn er soms ook wat overbodige verhaallijnen. Zo vinden wij het prima dat er met het lozen van Brody meer ruimte is voor Quinn, maar die hele zijlijn waarin hij zijn agressie maar niet onder controle krijgt, hadden wij best kunnen missen. Ook zonder het in elkaar slaan van een irritante vent in een diner hadden wij best begrepen dat Quinn last heeft van PTSS.

Blijven kijken? Eindelijk kunnen we weer volmondig ja zeggen, want Homeland is weer terug op het oude niveau. En met de missie die aan het einde van de finale begon, weten wij zeker dat de première van seizoen vijf ontzettend spannend wordt.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.