Credits: Twentieth Century Fox Film CorporationCredits: Twentieth Century Fox Film Corporation

Homeland: seizoen 1

door • 24/03/2013 • RecensiesReacties (0)410

Cast Claire Danes, Damian Lewis, Mandy Patinkin, David Harewood, Rupert Friend en Navid Negahban
Genre Drama/thriller
Speelduur 50 minuten
Afleveringen 12
Zender Showtime (Amerika) Nederland 3 (Nederland)
Awards Emmy’s voor Beste Dramaserie, Beste Actrice (Claire Danes) en Beste Acteur (Damian Lewis), Golden Globes voor Beste Dramaserie en Beste Actrice (Claire Danes)

Plot Wanneer marinier Nicholas Brody (Damian Lewis) na acht jaar gevangenschap door Al-Qaida terugkeert naar Amerika, wordt hij als held onthaald. CIA-agent Carrie Mathison (Claire Danes) is de enige die gevaar in hem ziet. Zij heeft reden om te denken dat hij een spion van Al-Qaida is.

Memorabele quote Carrie: “I missed something once before. I won’t, I can’t let that happen again.”

Opvallend Damian Lewis kreeg zijn hoofdrol zonder auditie te hoeven doen. De producers waren zo onder de indruk van zijn rol als Keane in de gelijknamige serie, dat ze hem na één telefoontje al aannamen. Een aardige keuze, want Lewis won voor het eerste seizoen meteen een Emmy voor Beste Acteur.

Hoe zit het in elkaar? Het verhaal gaat heen en weer tussen de twee hoofdpersonen. De bipolaire maar hoogst getalenteerde agente Carrie Mathison staat aan de kant van de goeden. Aan welke kant Nicholas Brody staat blijft gissen, maar dat hij verdacht is is zeker. Natuurlijk ontstaat er een romance tussen de twee. Dit zorgt voor een paar prachtige scènes, want tussen de seks door is Carrie natuurlijk ook gewoon aan het spioneren. Zo verspreekt ze zich als ze haar geliefde/person of interest zijn favoriete kopje thee Yorkshire Gold aanbiedt. Want hoe weet ze dat?

Waarom wel? Weinig series weten zo lang en zo constant de spanning vast te houden als Homeland. Maker Howard Gordon toonde zich eerder al een master of suspense toen hij aan 24 werkte. Met Carrie Mathison als vrouwelijke tegenhanger van Jack Bauer is er weer een sympathieke antiheld die Amerika moet behoeden voor een grote terroristische aanslag. De seizoensfinale heeft alles wat je ervan zou hopen en verwachten. Het hangt al het hele seizoen in de lucht, crazy Carrie stort compleet in. Maar net voor ze aan de elektroshocktherapie gaat, heeft ze een moment van helderheid, waarin ze Brody betrapt op een gat in zijn verhaal. Als ze zich dat aan het begin van seizoen twee nog maar weet te herinneren.

Waarom niet? Hier kunnen we kort op antwoorden: niet van toepassing. Of je moet echt totaal niet tegen spanning kunnen, allergisch zijn voor een goed verhaal en van slag raken van drastische plotwendingen. We hebben wel een lichte aversie tegen Brody’s doodsaaie dochter Dana. Actrice Morgan Saylor heeft het emotionele palet van Kristen Stewart onder de anti-depressiva. Maar dat mag de pret niet drukken. Dit is één van de beste series van dit decennium. Punt.

Blijven kijken? Het antwoord op deze vraag is hetzelfde als na iedere aflevering. Ja dus. Des te meer nog door de fantastische cliffhanger in de seizoensfinale. Weinig andere series kijken zo gevaarlijk makkelijk door als Homeland. Als je er aan begint, dan zit je er aan vast. Oh, en hadden we al gezegd dat dit Barack Obama’s favoriete serie is?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.