Credits: VARA/NTR/VPROCredits: VARA/NTR/VPRO

Hollands Hoop: seizoen 1

door • 18/11/2014 • RecensiesReacties (0)1455

Cast  Marcel Hensema, Kim van Kooten, Martijn Lakemeier, Cynthia Abma en Peter Paul Muller
Genre Drama/komedie
Speelduur 42 minuten
Aantal afleveringen 8
Zender NPO 2 (NTR/VARA/VPRO)
Awards Gouden kalf voor Beste Televisiedrama

Plot Fokke Augustinus (Marcel Hensema)  is een forensisch psychiater met een burn-out en dreigt de grip op zijn vrouw (Kim van Kooten) en kinderen te verliezen. Als zijn vader overlijdt, erft Fokke zijn boerderij in Groningen. Op boerderij Hollands Hoop wil hij opnieuw beginnen met zijn gezin, maar eenmaal daar krijgt hij wat anders voor zijn kiezen. Achter de maïsvelden vindt hij een enorme wietplantage  die gerund wordt door een criminele organisatie. Fokke wordt opgezadeld met de rol van drugsbaas en dit gaat niet zonder gevaar.

Memorable quote Fokke: ‘’Één keer zaaien, één keer oogsten en klaar.’’

Opvallend De wietkwekerij in Hollands Hoop is enorm. Regisseur Dana Nechustan en scenarioschrijver Franky Ribbens mochten van het Openbaar Ministerie geen echte wietkwekerij opzetten voor de serie. Voor de totaalshots hebben ze dan ook hennepvelden gebruikt. Voor de close-ups hadden ze natuurlijk wel echte wiet nodig en daarom moesten de crewleden thuis allemaal vijf planten telen.

Hoe zit het in elkaar? Elke aflevering begint met een flash forward naar een later moment in die aflevering. We begrijpen er op dat moment nog niks van, maar bijvoorbeeld een lijk in een kuil of een onverwachte schietpartij maken ons alleen nog maar nieuwsgieriger.

Waarom wel? De serie heeft een perfect evenwicht tussen bloedstollende spanning en zwartgallige humor. Per ongeluk iemand doodschieten, afgehakte hoofden sparen, een kleine wietplantage in de kledingkast, paardje rijden op een overleden opa, niks is te gek in Hollands Hoop. Het is precies deze combinatie van gruwelijk en grappig die de serie tot zo’n bijzonder pareltje maakt. Ook het acteerwerk is van hoog niveau. Het samenspel van Marcel Hensema en Martijn Lakemeijer als vader en zoon is niet alleen grappig, maar ook ontroerend. Ze proberen hun eigen boontjes te doppen, maar kunnen uiteindelijk niet zonder elkaar. Het scenario is bovendien geen hapklare kost. Achter veel zinnen uit dialogen zit een dubbele betekenis, die soms alleen de kijker begrijpt. Als je dit ontdekt, wordt de serie alleen nog maar beter en mooier om naar te kijken.

Waarom niet? We stipten het al even aan in de pilotrecensie; sommige momenten zijn ietwat voorspelbaar. Een langdurig shot van een ogenschijnlijk dood personage waarbij de muziek aanzwelt? Dan weten wij al dat er een schrikmomentje komt. Maar dit is dan ook het enige minpuntje dat we kunnen bedenken.

Blijven kijken? Hollands Hoop is een achtdelige serie en tot nu toe lijkt het er op dat er geen vervolg komt. Wij hopen toch stiekem op een tweede seizoen. Voor nu moeten we het doen met uitzending gemist. Je kunt de afleveringen nog tot en met 25 november terug kijken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.