Credits: NTR/VARA/VPROCredits: NTR/VARA/VPRO

Hollands Hoop: pilot

door • 24/09/2014 • RecensiesReacties (3)695

Cast Marcel Hensema, Kim van Kooten, Marijn Lakemeier, Cynthia Abma en Peter Paul Muller
Genre Drama/komedie
Speelduur 42 minuten
Première 27 september 2014
Zender NPO 2 (NTR/VARA/VPRO)

Plot Fokke Augustinus (Marcel Hensema) is een forensisch psychiater met een burn-out. Zijn leven verandert compleet als hij van zijn vader een boerenbedrijf op het Groningse plattenland erft. Hij verhuist met zijn gezin naar de boerderij, die een dekmantel voor een criminele organisatie blijkt te zijn.

Opvallend Al ver voor de Nederlandse televisiepremière van Hollands Hoop werd er over de serie gesproken. De nieuwe dramaserie kreeg een plek in het programma van het Franse festival Série Series. Daar werd de Nederlandse serie heel goed ontvangen.

Waarom wel? We hebben een hekel aan de benaming, maar gezien de cast het ook zei en het gewoon echt zo is, moeten wij er ons ook maar aan wagen: Hollands Hoop is on-Nederlands goed. Dat begint al bij de geweldige openingcredits. De duistere sfeer van de serie wordt daar meteen neergezet door een combinatie van intrigerende muziek en donkere beelden. De vergelijking met Breaking Bad is natuurlijk snel gemaakt vanwege het hele ‘doodnormale man komt in drugswereld terecht’ en de gelijksoortige donkere, maar schitterende cinematografie. Gelukkig staat deze serie echt op zichzelf en brengt het iets eigenzinnigs: donkere humor. Hollands Hoop is echt een zwarte komedie, want hoewel drama de boventoon voert, zijn er briljante momenten tussen bijvoorbeeld Fokke en zijn zoon die ons toch hardop laten lachen. Verder heeft het succes van de pilot van Hollands Hoop ook alles te maken met Marcel Hensema. Niets ten nadele van de rest van de cast, die ook heel geloofwaardig speelt, maar Hensema trekt vanaf de opening alle scènes naar zich toe. Het is vooral bijzonder om te zien dat zijn personage in de pilot al ontwikkeling doormaakt. Hij begint als een wat suffe psychiater, en wij kunnen niet wachten om te zien hoe hij uiteindelijk eindigt na een heel seizoen.

Waarom niet? Dat we lang moesten nadenken wat er minder goed is aan Hollands Hoop, zegt genoeg over de indruk die de eerste aflevering op ons gemaakt heeft. Oké, misschien hadden bepaalde momenten iets minder voorspelbaar kunnen zijn. Dan hebben we het eigenlijk alleen over de scènes rondom de doorgedraaide patiënt van Fokke. Want hoewel we toch echt wel schrokken, zagen we die schrikmomenten wel van te voren aankomen. En dat terwijl de meeste verhaallijnen en twists in de pilot toch echt als een verrassing komen.

Blijven kijken? 
Absoluut! Na de spannende pilot is het onmogelijk om niet te willen doorkijken. Hollands Hoop is één van de meest veelbelovende en vooral complete Nederlandse series van de afgelopen jaren, kijken dus!

Gerelateerde berichten

3 Responses to Hollands Hoop: pilot

  1. Margo Sanderse zegt:

    vond het slaapverwekkend

  2. Vol walging heb ik na 3 afleveringen vol voorspellende en irritant domme sitiaties de serie van de opnameschijf gegooid. Zo dom! Kunnen we niet beter in nederland. Nogmaals het ergst vind ik het scenario, ik begrijp dat je als acteur hier ook niet veel mee kunt. Dit was mijn recencie op hollands hoop.

  3. Tsssss… zijn jullie comments serieus? Briljante serie. Heeft alles wat een goede serie nodig heeft. Ben benieuwd wat jullie dan wel goed vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.