Credits: VARACredits: VARA

Hoe Duur was de Suiker: miniserie

door • 18/03/2014 • RecensiesReacties (0)444

Cast Gaite Jansen, Yootha Wong-Loi-Sing, Benja Bruijning, Yannick van de Velde, Anna Raadsveld en Kees Boot
Genre Drama/geschiedenis
Speelduur 47 minuten
Aantal afleveringen 4
Zender  Nederland 2 (VARA)

Plot In Suriname, middenin de tijd van suikerplantages en slavernij, wordt het donkere meisje Mini-Mini (Yootha Wong-Loi-Sing) geboren nadat haar moeder, een slavin, verkracht is door haar blanke eigenaar en zijn zoon. De dochter van deze man is Sarith (Gaite Jansen), en Mini-Mini wordt haar lijfslavin. De twee meisjes zijn allebei van dezelfde leeftijd en hebben dezelfde gevoelens, maar zijn allesbehalve gelijk.

Memorable quote Bankdirecteur tegen Rutger: “Ben jij mal geworden? Het is uitgesloten dat slaven Hollands spreken.”

Opvallend De serie is een uitgebreide versie van de gelijknamige film, die een half jaar geleden al uitkwam. Hoe Duur was de Suiker werd in eerste instantie ook gemaakt als tv-serie. Tijdens het draaien van de film schoten de makers zoveel extra beeldmateriaal, dat ze besloten er ook nog een miniserie van te maken.

Hoe zit het in elkaar? Hoe Duur was de Suiker bestaat uit vier afleveringen, en iedere aflevering staat in het teken van twee personages. Elke aflevering wordt het verhaal opnieuw verteld. Zo krijgen we steeds weer nieuwe stukjes van de puzzel te zien, die het verhaal uiteindelijk compleet maken.

Waarom wel? Een mooie setting en een interessant verhaal, dat is Hoe Duur was de Suiker op het eerste gezicht. Als je eenmaal in het verhaal zit, kan je dan ook niet meer stoppen met kijken. Het ingrijpende verhaal van de slavernij in de 18e eeuw is redelijk goed in beeld gebracht, met meer aandacht voor de vernederende kant dan voor de martelingen. Het format van de serie houdt het spannend: op deze manier wordt het verhaal beetje bij beetje steeds duidelijker.

Waarom niet? Op het eerste gezicht lijkt hoofdpersoon Sarith een leuk personage: ze is mooi, grappig, sympathiek. Maar al snel verandert dat. Het meisje gedraagt zich verwaand, gemeen en egoïstisch, en dat maakt het absoluut minder leuk om naar te kijken. De personages gedragen zich soms wat onrealistisch modern voor de tijd waarin ze leven, en ook gaat het verhaal soms redelijk sloom. Het duurt even voordat je er echt in zit, dus misschien wat minder geschikt voor de ongeduldige, snelle kijker.

Blijven kijken? Ondanks het open einde krijgt een miniserie natuurlijk geen vervolg. Jammer, want wij hadden zeker doorgekeken!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.