Credits: ShowtimeCredits: Showtime

Happyish: pilot

door • 30/04/2015 • RecensiesReacties (0)654

Cast Steve Coogan, Kathryn Hahn, Sawyer Shipman, Carrie Preston, Bradley Whitford, Ellen Barkin, Nils Lawton en Tobias Segal
Genre Komedie/drama
Speelduur 30 minuten
Première 26 april 2015
Zender Showtime (Amerika)

Plot De 44-jarige Thom Payne (Steve Coogan) is een cynische manager bij een reclamebureau, die zich realiseert dat hij ouder aan het worden is. Hij maakt zich overal druk om en snapt niks van de jongere generatie. Wanneer Thoms baas twee 25-jarigen inhuurt die het reclamebureau gaan verjongen, begint Thom een zoektocht naar geluk. Wil hij het reclamebureau verlaten en iets nieuws gaan doen of besluit hij zich aan te passen aan de nieuwe wind die er waait?

Opvallend In eerste instantie was er een pilot opgenomen met Philip Seymour Hoffman in de hoofdrol, maar hij overleed kort daarna aan de gevolgen van een overdosis. De Britse Steve Coogan is zijn vervanger en met hem werd een nieuwe pilot gemaakt.

Waarom wel? Deze eerste aflevering kijkt lekker weg door de luchtige en korte scènes. Je kunt heerlijk achterover leunen zonder al te veel na te denken. Steve Coogan zet zijn personage sterk neer en is daarmee een waardig opvolger van Philip Seymour Hoffman. Hij is naast hoofdrolspeler ook verteller in de serie en Coogans personage Thom Payne laat ons met gebruik van voice-over in zijn gedachten kruipen. Zo worden wij als kijkers meegenomen in het verhaal. Hierdoor is de sfeer snel neergezet en zorgt het voor de komische noot. In tegenstelling tot op zijn werk, waar Thom recht tegenover de jongere generatie komt te staan en zich daartegen afzet, is het grappig om te zien dat hij zich in zijn privéleven nog weleens ‘puberaal’ kan gedragen. Zoals tijdens het etentje met zijn vrouw en vrienden. Zodra de kinderen door de tv zijn afgeleid, gaan de ouders stiekem naar buiten om te roken. Happyish bevat een mix van platte, sarcastische en absurde humor. Het is vermakelijk om te zien hoe Thom met zijn starre houding zich door de snelle, veranderende samenleving heen probeert te worstelen. Ook heeft hij een aantal persoonlijke problemen waar hij tegenaan loopt die vervolgens hilarische situaties opleveren.

Waarom niet? ‘Fuck’ wordt iets te vaak gebruikt. Nu komt dit in Amerikaanse series veel voor, maar bij Happyish is het voor ons niet constant nodig. Het is wel een grappige toevoeging op de momenten dat Thom gefrustreerd is, maar als bijna elk personage het gaat gebruiken, dan is de lol er wel vanaf. Onze aandacht verslapt dan. Daarnaast kan de humor op sommige punten ook hard zijn. Zoals het moment dat terroristenorganisatie Al Qaida door Thoms baas als merk wordt gezien en daarmee als het ware positief wordt neergezet. Hij zegt: “This homicidal motherfucker is a fantastic marketer.” Tegenwoordig is terrorisme natuurlijk een gevoelig onderwerp en kan misschien niet iedereen die scène waarderen.

Blijven kijken? Ja! De pilot nodigt ons zeker uit om meer afleveringen te kijken. De briljante komische timing en het charmante Britse accent van Steve Coogan maken hem geknipt voor deze serie. Wij zijn erg nieuwsgierig naar hoe het hoofdpersonage zich verder gaat ontwikkelen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.