Credits: NBC Universal MediaCredits: NBC Universal Media

Hannibal: seizoen 1

door • 23/06/2013 • RecensiesReacties (0)359

Cast Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Caroline Dhavernas, Lara Jean Chorostecki, Aaron Abrams, Gillian Anderson en Laurence Fishburne
Genre Drama/misdaad
Speelduur 42 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender NBC (Amerika)

Plot Will Graham (Hugh Dancy) is één van de beste op het gebied van het schetsen van psychologische profielen van misdadigers. De FBI vraagt hem daarom mee te helpen bij het opsporen van een seriemoordenaar. Ondanks zijn talent kan hij wel wat hulp gebruiken. Hij gaat samenwerken met Dr. Lecter (Mads Mikkelsen), een bekend psychiater, om de moordenaar beter te kunnen begrijpen. Samen vormen ze een ogenschijnlijk perfect team. Wat Will alleen niet weet is dat zijn partner dezelfde persoon is als de moordenaar die hij zoekt.

Memorable quote Hannibal: “Next time, bring your wife. I’d love to have you both for dinner.”

Opvallend In de eerste aflevering zegt Will Graham: “Don’t psychoanalyze me, you wouldn’t like me when I’m psychoanalyzed”. Dit is een verwijzing naar de bekende uitspraak “Don’t make me angry…” van groene stripheld The Incredible Hulk. In de gelijknamige film was dat een rol van Edward Norton. Juist, dezelfde acteur die Will Graham speelde in Red Dragon uit 2002.

Hoe zit het in elkaar? De afleveringen zijn allemaal genoemd naar een maaltijdgang, zoals Entrée of Apéritif. We zien dan ook elke week wel iemand aanschuiven bij de grote eettafel van Dr. Lecter. Als hij in de keuken staat, zijn er vaak prachtige shots van een door een lever snijdend vleesmes. Dit vaak toevallig net nadat er iemand vermoord of verdwenen is. Even de suggestie van kannibalisme daargelaten zien de gerechten er altijd verrukkelijk uit. Maar de focus ligt meer op de manier waarop mensen worden vermoord dan het proces daarna. We volgen vooral detective Will Graham op zoek naar de Chesapeake Ripper, die een spoor van uitgelepelde lijken achter zich laat. Alsof de seriemoordenaar geniet van het kat-en-muisspelletje.

Waarom wel? Simon & Garfunkel. Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Peppie en Kokkie. Zo heel af en toe ontmoeten twee talenten elkaar en vormen ze een duo dat bijna magische synergie lijkt te hebben. Nu zijn Hugh Dancy en Mads Mikkelsen op zichzelf al fenomenale acteurs, hier staan ze rechtstreeks tegenover elkaar in een relatie die het midden houdt tussen patiënt-behandelaar en boezemvriendschap. Het is haast jammer dat het script het niet toelaat om ze constant als duo bij elkaar te zetten. Dat is dan meteen een van de minieme verbeterpuntjes in het scenario. Weinig series weten zo goed met spanning te spelen als Hannibal. Het uiterste puntje van onze stoel begint inmiddels flinke slijtplekken te vertonen.

Waarom niet? Deze categorie kunnen we eigenlijk wel overslaan. Maar in navolging van NBC moeten we wel een kleine waarschuwing voor de wat minder sterke maagjes geven. Hannibal heeft nogal wat expliciete geweldsscènes. Ook de beelden van de slachtoffers na afloop kunnen schokkend zijn. Logisch als het over de jacht op een organenverzamelende seriemoordenaar gaat, maar bij deze ben je gewaarschuwd.

Blijven kijken? Zeker doen. Het tweede seizoen is al aangekondigd, dus daarover hoeven we niet in spanning te zitten. Wel over hoe het verder gaat na de nagelbijtfinale van seizoen één.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.