Credits: AMCCredits: AMC

Halt and Catch Fire: pilot

door • 02/06/2014 • RecensiesReacties (0)376

Cast Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis, Kerry Bishé en Toby Huss 
Genre Drama
Speelduur 27 minuten
Première 1 juni 2014
Zender AMC (Amerika)

Plot Joe MacMillan (Lee Pace), voormalig medewerker van technologiebedrijf IBM, gaat de strijd met zijn oude werkgever aan door een gelijksoortig product te ontwikkelen. Hij dwingt hierbij zijn nieuwe werkgever de race om het maken van de eerste personal computer aan te gaan. Gordon Clark (Scoot McNairy) en Cameron Howe (Mackenzie Davis) helpen hem bij de ontwikkeling, al gaat de samenwerking niet helemaal voorspoedig.

Opvallend Halt and Catch Fire, de titel van de serie, slaat op de gelijknamige machine code die ervoor zorgt dat de processor van een computer stopt met functioneren. Ook de titel van de pilot, I/O, is een computerterm en heeft te maken met de communicatie van een informatie verwerkingssysteem.

Waarom wel? Na periodedrama Mad Men flikt AMC het met Halt and Catch Fire weer. De nieuwe dramaserie speelt zich af in de jaren tachtig en ziet er geweldig uit. Het tijdsbeeld wordt goed neergezet met de juiste kleding en omgangsmanieren, en de sfeer klopt dan ook precies. Het doet ons ook wel wat aan Mad Men denken, alleen is dan de reclamewereld verruilt door de computerwereld. We begrijpen daar misschien wel minder van, intrigerend is het wel. Dat komt ook doordat Lee Pace als de arrogante Joe MacMillan wel wat op Don Draper lijkt, maar dan iets minder charismatisch. Dat neemt niet weg dat Pace zijn personage met verve neerzet. Hij lijkt de dramaserie makkelijk te kunnen dragen, en wij zijn benieuwd wat voor materiaal hij nog gaat krijgen.

Waarom niet? Er worden nogal wat technische termen, en dan vooral afkortingen, genoemd in de pilot en dat duizelt ons een beetje. De computerwereld is toch wel een niche, en wie daar niet in thuis is, zal af en toe moeten googlen om het allemaal iets beter te begrijpen. Daarnaast is de eerste aflevering ook wel wat tam. Er zitten behoorlijk wat momenten in die wij al van mijlenver aan zagen komen. Zoals dat het drietal om elkaar heen danst om natuurlijk in de laatste scène de samenwerking te bezegelen. Goh.

Blijven kijken? Ja, wij moeten er door alle ingewikkelde technieken nog een beetje inkomen, maar veelbelovend is Halt and Catch Fire zeker. Het zou zomaar AMC’s nieuwe top dramaserie kunnen worden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.