Credits: FoxCredits: Fox

Gracepoint: pilot

door • 29/10/2014 • RecensiesReacties (0)922

Cast David Tennant, Anna Gunn, Kevin Zegers, Kevin Rankin, Virginia Kull, Sarah-Jane Potts, Nikolas Filipovic en Jessica Lucas
Genre Drama/misdaad
Speelduur 42 minuten
Première 2 oktober 2014
Zender Fox (Amerika)

Plot De bewoners van het Californische kustplaatsje Gracepoint zijn geschokt wanneer het dode lichaam van 12-jarige inwoner Danny Solano (Nikolas Filipovic) wordt aangetroffen op het strand. Plotseling staan de verhoudingen op scherp in de hechte gemeenschap, waar normaal vrij weinig gebeurt. Detective Emmett Carver (David Tennant) is nieuw in het dorp en moet samen met lokale detective Ellie Miller (Anna Gunn) de moordzaak oplossen.

Opvallend Gracepoint is een remake van de Britse misdaadserie Broadchurch. Om de serie ook aantrekkelijk te maken voor fans van het origineel hebben de makers voor een nieuw einde gekozen. Toch lijkt de remake behoorlijk op Broadchurch, want David Tennant vertolkt opnieuw één van de hoofdrollen. Hij heet alleen deze keer detective Emmett Carver in plaats van Alec Hardy.

Waarom wel? Gezien Gracepoint een overduidelijke remake is, kunnen we de nieuwe Fox-serie onmogelijk niet vergelijken met Broadchurch. Het grootste pluspunt van Gracepoint is dan ook nu al dat het drama een ander einde, en dus een andere moordenaar krijgt. Hierdoor kan iedereen weer druk meezoeken naar de dader, want de serie is zo goed omdat het een whodunnit is waarin echt iedereen verdacht is. Wij zijn dus nu al nieuwsgierig naar wat er in deze remake precies met Danny is gebeurd. Gelukkig is Anna Gunn daar om ons te helpen uit zoeken wat er zich in Gracepoint heeft plaatsgevonden. Ze speelde de rol van haar leven in Breaking Bad en dus is het fijn om te zien dat ze nu al iets nieuws heeft gevonden waarin ze kan laten zien dat ze een goede actrice is.

Waarom niet? Dat Amerikanen remakes maken van alle mogelijke Scandinavische misdaadseries (denk aan Broen/Bron en Forbrydelsen) begrijpen wij op zich wel. Niet dat de originele series niet beter zijn, maar talen als Zweeds en Noors maken het soms lastig om niet afgeleid te raken. Dat het perfect verstaanbare Britse Broadchurch verandert moest worden in het Amerikaanse Gracepoint vinden we minder logisch. De pilot is haast shot voor shot een kopie van het origineel, maar komt veel minder goed over. De emotionele lading en spanning die in Broadchurch vanaf de eerste minuut wordt opgebouwd, ontbreekt hier toch echt. Dat heeft ook zeker te maken met het afleidende Amerikaanse accent van David Tennant, met zijn eigen Britse accent is hij toch echt stukke overtuigender. Daarbij mist de soberheid, die is ingeruild voor een meer gelikt versie, die duidelijk warmer belicht is en waar de acteurs veel meer make-up dragen. Broadchurch was zo uitzonderlijk door de combinatie van overtuigende personages en een geweldige verhaalopbouw, en dat zien we in deze pilot helaas niet terug.

Blijven kijken? 
Nee, kijk liever naar het origineel. Het Britse Broadchurch is zoveel beter dan de remake en bovendien kun je David Tennant daarin echt in vorm zien.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.