Credits: FoxCredits: Fox

Glee: seizoen 5

door • 15/05/2014 • RecensiesReacties (0)601

Cast Lea Michele, Chris Colfer, Darren Criss, Jenna Ushkowitz, Jane Lynch, Melissa Benoist, Jacob Artist, Becca Tobin, Alex Newell,  Chord Overstreet, Kevin McHale, Heather Morris, Naya Rivera, Amber Riley en Blake Jenner
Genre Musical/komedie
Speelduur 44 minuten
Aantal afleveringen 20
Zender FOX (Amerika) RTL 8 (Nederland)
Awards People’s Choice Award voor Favoriete Acteur (Chris Colfer) en Favoriete Gal Pals (Rachel/Santana)

Plot 
Na de winst bij de regionale competitie zijn de New Directions op weg om hun tweede nationale winst binnen te halen. Sam (Chord Overstreet), Blaine (Darren Criss), Tina (Jenna Ushkowitz) en Artie (Kevin McHale) proberen te ontdekken wat ze na de middelbare school gaan doen. Rachel (Lea Michele) probeert het zware verlies van Finn (Cory Monteith) te verwerken, en is druk bezig met haar eerste Broadway musical. De verloofde Kurt (Chris Colfer) en Blaine komen erachter dat een volwassen relatie niet zo makkelijk is als het lijkt.

Memorable quote Rachel (tegen Kurt): “As your best friend and your biggest fan, what I love the most about you is that you don’t try to do or be what anyone else is doing, okay? You make your own path.”

Opvallend Dit seizoen zat meer dan anders vol met een aantal speciale afleveringen. Door het overlijden van Cory Monteith, stond aflevering drie volledig in het teken van het overlijden van zijn personage Finn. Een bijzondere aflevering, waarbij scènes vaak maar een of twee keer gefilmd zijn omdat het anders te zwaar werd voor de cast en crew. Later in het seizoen vierde de serie haar 100e aflevering, met de comeback van veel geliefde personages. En voor het eerst mocht een acteur een aflevering schrijven: Chris Colfer (Kurt) schreef Old Dog, New Tricks, waarbij hij zijn liefde voor dieren en ouderen combineerde.

Hoe zit het in elkaar? Het eerste deel van dit seizoen van Glee speelde zich net zoals vorig jaar af op twee locaties: Lima, Ohio en New York. Maar nadat nu ook Blaine, Tina, Sam en Artie geslaagd zijn en van school gingen, verplaatste de serie voor de laatste zeven afleveringen naar New York. Blaine gaat samen met Kurt en Rachel wonen, Sam trekt in bij Mercedes en Artie gaat op campus wonen.

Waarom wel? Seizoen vijf is niet meer wat het ooit was, maar toch lijkt het alsof de schrijvers er dit seizoen weer iets meer energie in gestoken hebben dan vorig jaar. De switch naar New York zorgt voor een stuk realistischere verhalen. De middelbare school is voorbij en de personages worden ouder, dat zorgt voor wat volwassenere situaties. Kurt en Blaine krijgen eindelijk te maken met echte, herkenbare problemen, waardoor de relatie alleen maar beter wordt. Ook wordt het eindelijk duidelijk welke kant personages als Mercedes, Sam en Santana op gaan.

Waarom niet? De overgang naar New York zorgt voor een hoop goede verhalen, maar hierdoor raken we ook een aantal personen kwijt. Will en Sue zien we niet meer, en ook de ‘newbies’ zijn nu uit het zicht. Na het overlijden van Cory Monteith moesten er namelijk een aantal ideeën worden geschrapt, en McKinley was een groot gedeelte daarvan. Toch komen we hierdoor bij ons volgende puntje van kritiek: nog steeds worden verschillende verhaallijnen uit het niets gedropt. De ‘newbies’ kregen geen duidelijk einde. En we weten ook nog niet zo goed wat we moeten denken van Rachel die altijd heeft geleefd voor Broadway, en dat na een maand ineens opgeeft voor een kans op een tv-carrière.

Blijven kijken? Ja. Volgend seizoen schijnt weer helemaal anders te worden, zeker nu Rachel richting L.A. gaat. Het is overigens ook het laatste seizoen, dus we zijn erg benieuwd hoe de serie gaat eindigen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.