Credits: HBOCredits: HBO

Girls: seizoen 1

door • 13/01/2013 • RecensiesReacties (0)354

Cast Lena Dunham, Allison Williams, Jemima Kirke, Zosia Marnet en Adam Driver
Genre Komedie
Speelduur 30 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender HBO (Amerika/Nederland)
Awards Golden Globes Beste Komedieserie en Beste Actrice in een Komedieserie (Lena Dunham)

Plot Ambitieuze schrijfster Hannah (Lena Dunham) krijgt de schok van haar leven wanneer haar ouders vertellen dat ze haar niet langer financieel zullen ondersteunen. Hannah moet op eigen benen leren staan in New York, maar zij en haar vriendinnen weten niet wat ze willen (van jongens, zichzelf, elkaar) en ze lijken het ook maar niet duidelijker te krijgen.

Memorabele quote Hannah: “You are from New York, therefore you are just naturally interesting.”

Opvallend Lena Dunham speelt niet alleen Hannah. Alsof het niets is bedacht, schreef en produceerde ze de serie ook. Ze kwam ook met de namen voor de personages, die allemaal allitereren: Hannah Horvath, Marnie Michaels, Shoshanna Shapiro and Jessa Johansson.

Hoe zit het in elkaar? Vier vriendinnen in New York City die het druk hebben met mannen, seks en carrière maken. Komt het je bekend voor? Girls wordt inderdaad snel aangezien voor een nieuwe versie van Sex & the City. Onzinnige vergelijking als je het ons vraagt. Niet alleen zijn de meiden in Girls jonger, de show is ook verfrissend. Ondanks de gekke dingen die de personages soms meemaken, komt alles realistisch over. De serie moet niets hebben van glamour.

Waarom wel? Een serie die gaat over hoe het écht is om twintig te zijn, daar zaten we op te wachten. Hannah, Marnie, Jessa en Shoshanna zijn niet belachelijk rijk. Ze veranderen niet in vampieren en zijn ook geen popsterren. Het zijn gewone, misschien een beetje gekke twintigers. Het zijn niet de makkelijkste personages om van te houden, maar ze zijn wel herkenbaar. Die herkenbaarheid zit ook in de dialogen en grappen. Ze zijn simpel en direct, maar echt. Vaak ook wat ongemakkelijk, al is dat juist ook weer Girls‘ charme.

Waarom niet? Alleen al de overvloed aan seksscènes van Hannah is een reden om niet te kijken. Serieus, wie verzint er zoveel naaktscènes voor zichzelf? Die Dunham schaamt zich blijkbaar nergens voor. Ook komt Girls misschien wat raar over. De komedieserie is veel directer dan de meeste series en lijkt daarom vaak vreemd.

Blijven kijken? Ja! Girls was dan wel één van de vreemdste nieuwe series van 2012, het was tegelijkertijd wel fascinerend en vernieuwend. Wij zijn dus benieuwd naar meer. Vanaf 13 januari is het tweede seizoen te zien in Amerika. HBO Nederland begint een dag later ook al met uitzenden zodat je niets hoeft te missen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.