Nicole Rivelli / ABCNicole Rivelli / ABC

How to Get Away with Murder: pilot

door • 02/10/2014 • RecensiesReacties (0)1128

Cast Viola Davis, Alfred Enoch, Jack Falahee, Aja Naomi King, Matt McGorry, Karla Souza, Liza Weil, Billy Brown, Tom Verica en Charlie Weber
Genre Drama/misdaad
Speelduur 42 minuten
Première 25 september 2014
Zender ABC (Amerika)

Plot Annalise Keating (Viola Davis) is één van de beste en meest gevreesde advocaten en docenten recht van Philadelphia. Voor haar nieuwe groep studenten is ze dan ook meteen keihard. Ze laat ze met elkaar strijden om werkplekken bij haar prestigieuze advocatenkantoor. Vier van hen raken echter dieper verstrikt in een echte zaak: een moordzaak, waarin ze zelf de daders zijn.

Opvallend Met de première van How to Get Away with Murder is de donderdagavond bij ABC voortaan de avond van Shonda Rhimes. Hoewel het niet haar serie is, haar protégee Pete Nowalk bedacht en schreef Murder, blijkt wel duidelijk dat ze zich er flink tegenaan heeft bemoeid. Rhimes is de uitvoerend producent van het nieuwe drama, dat te zien is na haar eigen shows Scandal en Grey’s Anatomy.

Waarom wel? How to Get Away with Murder heeft de leading lady-jackpot gewonnen, want de Oscar-genomineerde Viola Davis is geweldig. De actrice kan de pilot moeiteloos dragen en domineert elke scène waarin ze te zien is. Haar Annalise is geen leuk personage, maar Davis zet de no-nonsense advocaat sterk neer. Vanaf het eerste moment waarin ze op het beeldscherm verschijnt is het duidelijk: met haar valt niet te sollen. Daarbij lijkt Murder tot nu toe nog niet de typische misdaadserie. Ja, natuurlijk zijn er scènes in de rechtszaal, maar in plaats van Law & Order-achtige praktijken heeft Annalise een hele groep studenten, die ze op een bijzondere manier lesgeeft en overal mee naar toe sleept. Een beetje vergezocht is het wel, maar daar wordt het niet minder vermakelijk op. Daar komt nog eens bij dat er gekozen is voor een lekkere snelle vorm van vertellen. We schieten heen en weer tussen de huidige tijd waarin vier studenten een moord proberen te verdoezelen en drie maanden eerder, toen ze hun eerste lesdag hadden. Telkens komen we iets meer te weten over de moord en dat maakt erg nieuwsgierig.

Waarom niet? Er gebeurt wel erg veel in de pilot, waardoor wij af en toe toch echt de kluts kwijtraken. Dat heeft ook te maken met de introductie van misschien wel een tiental personages. Als tegen het eind van de aflevering de naam Peter op de display van de telefoon van één van de studenten verschijnt, moeten wij even terugspoelen om te kijken wie dat nou ook alweer was. Niet zo’n goed teken dus. Ja, het is pas de eerste aflevering, maar wij willen toch wel onthouden naar welke personages we volgende week weer moeten gaan kijken. Helaas zijn de karakters ook nog niet al te likeable. Annalise Keating lijkt op type Olivia Pope (Scandal), maar waar Olivia aan tough love doet, lijkt Annalise alleen maar tough te zijn. Haar studenten zijn niet veel leuker, want die zouden stuk voor stuk een moord plegen om elkaar onderuit te halen, en waarschijnlijk is dat dus precies wat ze hebben gedaan.

Blijven kijken? 
Murder (de originele titel is echt te lang) moet het vooral hebben van het acteerwerk van Viola Davis en de slimme vertelling, maar voor nu is dat genoeg. Stiekem zijn wij toch al wel benieuwd naar of (en hoe) ze weg gaan komen met de moord, kijken dus.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.