Credits: HBOCredits: HBO

Game of Thrones: Valar Dohaeris

door • 26/03/2013 • FeaturesReacties (7)1273

Vorige week kwam het bericht binnen op de redactie: “Game of Thrones eerder kijken dan de rest van Nederland?” Daar had iedereen wel oren naar, dus dat werd lootjes trekken. Julien Dom won (ongetwijfeld door vals te spelen), maar hij mocht naar de voorstelling. De enige voorwaarde: wel even een stukje daarover tikken. Zo tikte hij deze ochtend jaloersmakend naar de hoofdredactie: “Lannisters, Draken en borsten, dankjewel!”

De tijd gaat toch een partij snel. Ik weet nog dat ik vorig jaar tegen vrienden klaagde dat we nu weer een jaar moesten wachten. Stropend op het internet naar een premièredatum kwam ik uiteindelijk 1 april tegen. Direct waande ik me al in Westeros. Die euforie werd verder omhoog geblazen toen de voorpremière van HBO Nederland binnen handbereik was. De eerste aflevering: Valar Dohaeris, vanochtend gezien en nu al op SERIEVISIE. Dit deel ik met liefde.

Bij jou zal misschien, net zoals bij mij, het verhaal wat weggezakt zijn. Het is dan ook niet verrassend dat de eerste aflevering voelt als een brug tussen de afgelopen maanden. De stevige actie die we gewend zijn van Game of Thrones is afwezig, maar daarvoor krijgen we de basis voor het komende seizoen terug. In de ruim vijftig minuten leren we waar de pionnen staan, waar ze heen gaan en welke ogen gegooid moeten worden op de weg naar overwinning. Eerst de drie belangrijkste verhaallijnen.

Game of Thrones_S3_Still (15)

Credits: HBO

Tyrion Lannister raakte bij de slag om Blackwater gewond aan zijn gezicht. De littekens zien we daar nu van terug. Weggestopt in een donker gat in King’s Landing vindt hij het nu tijd worden voor wat erkenning. Hij vraagt zijn vader Tywin om Casterly Rock, maar krijgt een duidelijke nee. Tywin vindt het rondgehoer van Tyrion maar niks. Elke hoer waarmee hij z’n zoon ziet, zal hij doodmaken. Grote woorden voor een man wiens dochter gewoon met z’n zoon naar bed gaat.

Jon Snow komt aan bij Mance Rayder, de King Beyond the Wall daar in het koude noorden. Hij sluit zich onder valse voorwendselen aan bij de groep. Rayder gelooft Jon en het lijkt zelfs op het begin van een goede vriendschap. Zeker een verhaallijn waar we nog veel van mogen verwachten de komende afleveringen.

Game of Thrones_S3_Still (14)

Credits: HBO

En toen was ze daar, Daenerys Targaryen, onze favoriete drakenprinses. Nog altijd op zoek naar een leger. Vorig seizoen kreeg ik gewoon medelijden met haar, zelfs zo erg dat ik haar een forse oorlog en overwinning gunde. Nu krijgt ze eindelijk de mogelijkheid om een leger  van 8000 man te kopen. En saillant detail: elke slavenstrijder uit dat leger heeft een pasgeboren baby gedood. Ze kennen geen emotie, maar zijn wel trouw tot aan de dood. Advies: kopen!

Dan King Joffrey, nog altijd kinderlijk irritant aanwezig op de troon. Noemt zijn moeder Cersie vergeetachtig en oud tijdens een diner, dat was wat we noemen: “Burn!”. Robb Stark marcheert nog altijd met zijn leger door Westeros op zoek naar Lannisters om te doden, om zo de moord op zijn vader Ned te vereffenen. Laten we Lord Baelish niet vergeten, zijn aanbod om Sansa te redden staat nog en Sansa wil maar al te graag. En niet te vergeten, het borsten-aantal: twee stuks duidelijk in beeld.

Gerelateerde berichten

7 Responses to Game of Thrones: Valar Dohaeris

 1. Ruden Nijsse zegt:

  Dus als ik het goed begrijp mist er een foto*?

  *verwijzend naar de laatste zin uiteraard.

 2. Ruden Nijsse zegt:

  In dat geval begrijpt Julien Dom het niet. :p

 3. Julien Dom zegt:

  Als ik die foto mocht maken, kreeg je hem van me. ;)

 4. Ga de eerste twee seizoenen kijken dan, genoeg naakte vrouwen.

 5. Ruden Nijsse zegt:

  Ze denkt dat ik daar GoT voor nodig heb, schattig. Maar ik zal er binnenkort aan beginnen!

 6. Rene zegt:

  Zit Melisandre in de geziene aflevering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.