GoT-s05e06-Margaery-small

Game of Thrones: Unbowed, Unbent, Unbroken

door • 20/05/2015 • FeaturesReacties (0)552

Wekelijks bespreekt onze Julien Dom de nieuwste Game of Thrones-aflevering. Wat gebeurde er en wat mag niet gemist worden? Deze week aflevering zes van seizoen vijf: Unbowed, Unbent, Unbroken.

Net zoals vorig jaar bespreken we in deze rubriek enkel de serie en halen we het boek niet aan en zullen dan ook geen toekomstvoorspellingen op basis daarvan doen. Wees dus niet bang voor spoilers over de nog komende afleveringen.

GoT-s05e06-Margaery-small
In King’s Landing begint het onrustig te worden. Niemand is veilig voor macht van The High Sparrow, dat blijkt op het moment dat Margaery gevangen wordt genomen door de godsdienstige. Tijdens een hoorzitting over de homoseksuele daden van haar broer Loras komt uit dat Margaery heeft gelogen. Een grote straf in de ogen van god. Het is natuurlijk ook lastig om bij te houden wat wel en niet mag, iedereen zweert in Game of Thrones op oude en nieuwe goden. Er zijn er gewoon veel te veel. In ieder geval, Tommen lijkt de saaiste koning ooit te worden van Westeros. Hij kijkt geschrokken toe terwijl zijn vrouw afgevoerd wordt. Zijn wachters, de Gold Cloaks, willen wel in actie komen, maar Tommen maant hen tot rust. Tommen, je bent koning! DOE IETS!

Littlefinger is ondertussen ook aangekomen in King’s Landing en is onderweg naar Cersei. Ook hij heeft kort last van de godsdienstige soldaten die blijkbaar denken dat ze alles mogen. Tot op dit moment komen de Sparrows ook daadwerkelijk overal mee weg. Vorige week hielden ze nog huis bij de hoeren van Littlefinger. Maar wat zodra deze jongens uitvinden dat Cercei met haar broer Jaime naar bed is gegaan en dat Tommen dus eigenlijk een incestueuze fraudeur is? Volgens ons heeft Cersei niet helemaal nagedacht over haar plan. Eén van de weinigen die wel nadenkt is Littlefinger zelf. Het duurde nog geen minuut voordat hij de locatie van Sansa en haar trouwplannen met Ramsay Bolton verklapte aan Cersei. De voormalige koningin leek te twijfelen over de trouw van Peter ‘Littlefinger’ Baelish, maar die twijfel lijkt verruilt te zijn voor haat tegen de Bolton’s en Sansa.

Duidelijk wordt dat Baelish de partijen tegen elkaar wil spelen. Stannis zal vechten met de Bolton’s waarna Baelish zelf met zijn Knights of the Vale de winnende, maar vermoeide partij, zal afslachten. Het hoofd van Sansa overhandigt hij vervolgens als cadeau aan Cersei in ruil voor de titel Warden of the North. Die lust naar macht past bij Baelish, maar zou hij ook daadwerkelijk Sansa verraden? De dochter van de vrouw van wie hij zo ontzettend veel hield…

GoT-s05e06-Jaime-small
Jaime is ondertussen met Bronn aangekomen bij Myrcella. Waar we in aflevering vier nog een geweldig gevecht voorgeschoteld kregen, was deze gehele scène dramatisch te noemen. De dochters van Oberyn proberen Myrcella te ontvoeren, maar Jaime en Bronn weten dat net te voorkomen. Tijdens het gevecht tussen beide partijen lopen de wachters van Dorne binnen en beëindigen alles net even te simpel. Oberyn was een geweldig personage, maar zijn dochters hebben nog minder uitstraling dan een dode rat. De gehele reis naar Dorne voelt als verspilling van tijd als dit het hoogtepunt had moeten zijn. Iedereen opgepakt en verder niets, niet eens een dode? Dit zijn we niet gewend van Game of Thrones, dit was gewoon vreselijk slecht om aan te zien.

GoT-s05e06-Tyrion-small
Tyrion maakt absoluut geen rustige reis mee. Na de Stone Men van vorige week, waarbij Ser Jorah nog besmet is geraakt, wordt het duo nu aangehouden door slavenhandelaren. Tyrion wordt gespaard vanwege zijn dwergenpiemel, de kleine Lannister wist zich met een goed argument toch weer in leven te houden. Voor Jorah was het lastiger, maar hij zal vechten in Meereen. Toevallig de stad waar het duo sowieso heen moest. Te hopen is het voor Jorah dat onze drakenmoeder Daenerys hem snel genoeg ziet en met open armen omarmt. Aan de andere kant, in de vechtputten kan Jorah zijn besmettelijke ziekte Greyscale goed benutten. Wie wil hem aanraken? En Tyrion? Tja, eenmaal in Meereen is het voor hem te hopen dat er geen koper voor zijn piemel wordt gevonden. Dat ding tussen zijn benen is het enige dat hem op dit moment in leven houdt.

GoT-s05e06-Sansa-small
Sansa laat haar sterke kant zien zodra de slet van Ramsay, Myranda, haar probeert op te fokken. Dat was toch even een moment om blij van te worden. Niemand komt met zijn poten aan Sansa. Voor Myranda werd haar plek in de combinatie Ramsay-Sansa-Myranda dan ook direct duidelijk. Helaas voor Sansa bleef haar sterke kant niet lang aan haar zijde. De Stark-dochter trouwt met Ramsay, maar tijdens de huwelijksnacht wordt ze hard van achteren vernederd en verkracht door de jonge Bolton. Iets waar heel de VS momenteel over valt. Alsof dit voor ons als kijkers en voor Sansa zelf nog niet erg genoeg is, laat Ramsay Reek verplicht kijken. Reek moet bijna huilen van frustratie en heel even leek het alsof hij Ramsay zou neerslaan. Niemand heeft nog respect voor Reek, maar een actie als deze zou daar een kleine verandering in kunnen brengen. Laten we hopen dat Sansa snel om de hulp van Brienne roept. Zou Sansa nog Winterfell verlaten voordat Stannis bij de poorten staat?

GoT-s05e06-Arya-small
Er gaan goede tijden komen voor Arya. Ze heeft de test van Jaqen H’ghar goed genoeg doorstaan nadat ze een klein meisje de dood in heeft gepraat met leugens. Een test waarvan velen van ons niet zelf voor zouden slagen. Arya krijgt te zien wat er achter de gesloten deuren te vinden is. Honderden hoofden liggen opgeslagen. Dan vertelt Jaqen haar dat zij niet klaar is om niemand te worden, maar ze kan wel iemand anders worden. Zouden we dan nog dit seizoen een moord van Arya te zien krijgen? Ser Meryn Trant is in Braavos met Mace Tyrell namens King’s Landing. De naam Trant is er een die nog op Arya’s lijstje staat.

Volgende week aflevering zeven: The Gift

Eerdere afleveringen:
Aflevering één: The Wars to Come
Aflevering twee: The House of Black and White
Aflevering drie: High Sparrow
Aflevering vier: Sons of the Harpy
Aflevering vijf: Kill the Boy

Fotocredits: HBO

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.