GoT-s05e07-Sansa-small

Game of Thrones: The Gift

door • 27/05/2015 • FeaturesReacties (0)764

Wekelijks bespreekt onze Julien Dom de nieuwste Game of Thrones-aflevering. Wat gebeurde er en wat mag niet gemist worden? Deze week aflevering zeven van seizoen vijf: The Gift.

Net zoals vorig jaar bespreken we in deze rubriek enkel de serie en halen we het boek niet aan en zullen dan ook geen toekomstvoorspellingen op basis daarvan doen. Wees dus niet bang voor spoilers over de nog komende afleveringen.

GoT-s05e07-Sansa-small
Sansa zit opgesloten in haar kamer en wordt dagelijks verkracht door Ramsay Bolton. Ze neemt Reek oftewel Theon Greyjoy in vertrouwen en probeert hem in enkele minuten te breken. Iemand psychisch breken is juist hét talent van Ramsay en daar is zijn Reek het schoolvoorbeeld van. Toch neemt Sansa Reek in vertrouwen. Zij ziet hem nog altijd als Theon, zowel verrader van haar broer als familielid. Reek moet van Sansa een kaars aansteken om Brienne te signaleren voor hulp. Eventjes lijkt hij te luisteren, maar dan komt zijn loyaliteit aan Ramsay naar boven. Sansa wordt niet gestraft voor de poging, maar anderen die haar dierbaar waren wel. Hoelang houdt de oudste Stark dit nog vol?

GoT-s05e07-Stannis-small
Verder in het noorden heeft het leger van Stannis te maken met het winterweer. De sneeuw werkt in het nadeel voor de troepen, maar Stannis zal koste wat het kost doorzetten. Ser Davos kan hem dan ook niet op andere gedachten brengen. Wel schakelt Stannis de hulp in van Melisandre. Zij oppert dat het offeren van zijn dochter zal werken in zijn voordeel. Een beslissing waar Stannis het niet eens mee lijkt te zijn, kort geleden leek hij immers nog mee te doen voor de vader van het jaar prijs met de speech aan zijn dochter. Toch zal hij echter moeten kiezen om op eigen kracht door te zetten of zijn kind te ‘geven’ aan de Red God. De hulp van de goden heeft Stannis meer geluk gebracht (een dode Renley) dan het daadwerkelijke vechten (Blackwater Battle). De Bolton’s zitten ondertussen veilig achter de dikke muren van Winterfell en zijn vechten in het noorden gewend. Is Stannis zonder het offer van zijn kind al opgegeven?

GoT-s05e07-Bronn-small
Geen grote veranderingen in Dorne op het moment. Jaime krijgt kort zijn dochter te zien. Myrcella maakt hem duidelijk te willen blijven in Dorne en dat Jaime niets weet van haar. Even een dikke “in your face” voor hem. In de kerkers zit Bronn opgesloten tegenover de dochters van Oberyn. Kort kan hij de verleiding niet weerstaan van de borsten van Tyene. Dan blijkt dat Bronn besmet is met een zeer gevaarlijk gif ‘The Long Farewell’, toevallig dat ze gif begint te werken op het moment dat Bronn naar de borsten kijkt. Maar Tyene besluit om Bronn het tegengif te geven. Wederom een saaie voortgang van de verhaallijn in Dorne. Tot nu toe nog altijd de grootste tegenvaller van dit seizoen.

GoT-s05e07-Tyrion-small
Tyrion hoeft zijn piemel niet te verkopen, maar wordt samen met Jorah verkocht. Gelukkig voor Jorah komt het duo snel aan in Meereen en wordt er direct gevochten. Tot de grote verrassing van eigenlijk iedereen is Daenerys al aanwezig bij het eerste gevecht. Jorah, die nog eigenlijk niet de strijd aan mag gaan, maakt baan naar het groepsgevecht in de pit en eindigt als winnaar. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de helft al dood was en de andere helft ondertussen vermoeid was. Wat zijn we toch trots op Jorah. Ahum… Zodra Daenerys haar voormalige adviseur herkent, wil ze dat hij uit haar ogen verdwijnt. In een soort van smeekbede roept Jorah nog net dat hij een cadeau voor haar heeft meegebracht. Precies op dat moment komt Tyrion de pit in en zien we de ontmoeting tussen hen beide. Een Lannister tegenover een Targaryen.

GoT-s05e07-Cersei-small
Vorige week beschreef ik het al kort. Wat zou er gebeuren als The High Sparrow erachter zou komen wat Cersei allemaal gedaan heeft in haar verleden. Daar zijn we nu achter mede dankzij de totaal niet te vertrouwen Peter Baelish die nog altijd samenwerkt met Lady Olenna. Cersei eindigt in de cel en zal ook moeten verschijnen voor een jury die vervolgens zal beslissen over haar lot. Dit gebeurde slechts enkele minuten nadat ze eerst bij Margaery langs was gegaan voor wat leedvermaak. ‘Who’s lauging now, bitch?’, zeggen we graag tegen Cersei. Tommen verliest ondertussen steeds meer mensen om hem heen, misschien dat dit de druppel is voor hem. Hij houdt immers nog steeds van zijn moeder. Een gevalletje Gold Cloaks tegen de Gelovigen? En wat komt er nu van Baelish en Olenna, worden zij de nieuwe vertrouwenspersonen van Tommen en zo ja, welke uitwerking zal hun indoctrinatie hebben op de jonge koning?

Wederom deze week geen #MurderFace. We hadden er graag eentje geplaatst, maar het zit er voor nu niet in. Het hoogtepunt van het seizoen zal zoals in het verleden in de negende aflevering komen. Twintig goudstukken erop dat we dan weer afscheid mogen nemen van een bekend personage. Wie mag er  van ons dood? Ramsay Bolton, Meryn Trant, The Mountain, Grand Maester Pycelle, Sam en Brienne. Ondanks onze immense haat aan Cersei zien we haar toch graag terug in seizoen zes. Ze is immers nog de enige Lannister die we echt kunnen haten, alle anderen zijn dood of hebben een betere persoonlijkheid gekregen. Vrijwel iedereen heeft een reden om haar te martelen, dat mag hen niet ontnomen worden.

Eerdere afleveringen:
Aflevering één: The Wars to Come
Aflevering twee: The House of Black and White
Aflevering drie: High Sparrow
Aflevering vier: Sons of the Harpy
Aflevering vijf: Kill the Boy
Aflevering zes: Unbowed, Unbent, Unbroken

Fotocredits: HBO

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.