GoT-s05e09-Jon Snow-small

Game of Thrones: The Dance of Dragons

door • 09/06/2015 • FeaturesReacties (0)974

Wekelijks bespreekt onze Julien Dom de nieuwste Game of Thrones-aflevering. Wat gebeurde er en wat mag niet gemist worden? Deze week aflevering negen van seizoen vijf: The Dance of Dragons.

Net zoals vorig jaar bespreken we in deze rubriek enkel de serie en halen we het boek niet aan en zullen dan ook geen toekomstvoorspellingen op basis daarvan doen. Wees dus niet bang voor spoilers over de nog komende afleveringen.

We zijn bij het moment waar we het gehele seizoen op hebben gewacht. Aflevering negen staat in Game of Thrones altijd garant voor grootse ontknopingen. De wildlings lopen vrij bij Castle Black, Khaleesi wordt aangevallen en veel meer. Misschien ook nog even goed om op te merken, dit was zelfs voor Game of Thrones een alles behalve kindvriendelijke aflevering. Lezen maar!

GoT-s05e09-Jon Snow-small Jon Snow is teruggekomen van Hardhome. Even leek het alsof Alliser Thorne de wildlings samen met Jon buiten wilde houden, maar toch gaat de poort open. Eenmaal binnen geeft Jon aan Sam toe dat de missie is gefaald vanwege het hoge aantal doden en gewonden. Alsof dat niet genoeg is, drukt Alliser de winterdepressie van Jon nog even extra in.

GoT-s05e09-Dorne-small In Dorne wordt Jaime vrijgesteld van enige schuld. Ellaria moet haar trouw zweren aan Doran Martell, de broer van Oberyn, om zo de doodstraf te ontlopen. Doran krijgt van Jaime te horen waarom er zo geheim gedaan moest worden om Myrcella terug te halen naar King’s Landing. Uiteindelijk wordt besloten dat Myrcella terug kan, maar op de voorwaarde dat ze alsnog trouwt met Trystane. Tevens moet Trystane een plek krijgen in de Small Council, de plek die eerst voor Oberyn was weggelegd. Jaime gaat akkoord en na negen afleveringen is hier eigenlijk niet zoveel spannends gebeurd.

GoT-s05e09-Meryn Trant-small Eindelijk is Mace Tyrell samen met Meryn Trant aangekomen in Braavos. Toevallig genoeg ziet Arya dit ook. Ze volgt het stel op enige afstand. Later op de dag bezoekt Trant een bordeel, Arya volgt hem nog steeds. In het bordeel zien we Trant de eerste vrouw wegsturen met een simpele ‘Too old’. Arya kijkt ondertussen toe. De tweede jongere vrouw wordt ook weggestuurd, want ook zij is te oud volgens Trant. Dan volgt een meisje zo’n veertien of zestien jaar (schatting). Het duurste meisje van het hele bordeel, maar zeker de moeite waard volgens de uitbater. Wederom stuurt Trant haar weg met ‘Too old’. In een laatste poging wordt een meisje van nog geen tien van achteren gehaald en Trant heeft eindelijk wat hij zoekt. De redenen waarom Arya hem moet doden stapelen zich voor haar ogen op, maar zien we dat nog dit seizoen gebeuren?

GoT-s05e09-Drogon-small In Meereen wordt het sportseizoen gestart. De sport van elkaar voor de eer afmaken in een pit. In het tweede gevecht zien we dat Jorah mag strijden, een moeilijk moment voor Daenerys. Na het gevecht breekt echter de chaos uit. In het publiek zitten honderden Sons of the Harpies. Een groot bloedbad volgt met als doel: het doden van Daenerys. Hizdahr wordt tijdens de aanval gedood, maar Tyrion, Missandei, Daario en Daenerys kunnen zich snel genoeg verplaatsen naar het midden van de arena. En dan komt Drogon aan. Nog altijd niet volgroeid, maar alsnog enorm. Harpies vinden snel brandend de dood, echter wordt Drogon geraakt door meerdere speren. Zijn schubben zijn nog niet sterk genoeg om zich tegen de scherpe speren te weren. Om Drogon en haarzelf te redden, klimt Daenerys op de rug van Drogon en vliegen zij samen de arena uit. Ondertussen laat ze wel de hele hofhouding achter zich inclusief de tientallen tot honderden Sons of the Harpies.

GoT-s05e09-Shireen-small We hadden het niet verwacht. Stannis was zo goed bezig, maar we zien hem liever ook niet ten onder gaan. Het kamp van Stannis is aangevallen door Ramsay en enkele mannen. Paarden, voedsel en andere voorraden gaan ten onder. Stannis is ten einde raad en besluit eerst om Ser Davos naar Castle Black te sturen voor extra mannen en voedsel. Daarna kiest Stannis ervoor om het advies van Melisandre op te volgen: het levend verbranden van Shireen, zijn dochter. Vastgebonden aan een paal wordt het vuur onder de voeten van Shireen gestookt. Stannis durft zichzelf niet aan zijn dochter te laten zien tijdens het ritueel. De moeder van Shireen was eerst voorstander, maar zelfs zij kon niet doorzetten en smeekt Stannis om ermee te stoppen. Tevergeefs. De Murder Face van deze week is voor Shireen Baratheon.

Eerdere afleveringen:
Aflevering één: The Wars to Come
Aflevering twee: The House of Black and White
Aflevering drie: High Sparrow
Aflevering vier: Sons of the Harpy
Aflevering vijf:Kill the Boy
Aflevering zes:Unbowed, Unbent, Unbroken
Aflevering zeven:The Gift

Fotocredits: HBO

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.