Credits: HBOCredits: HBO

Game of Thrones: seizoen 4

door • 10/02/2015 • RecensiesReacties (0)452

Cast Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Jack Gleeson, Emilia Clarke, Kit Harington, Aiden Gillen, Charles Dance, Sophie Turner, Maisie Williams, John Bradley, Gwendoline Christie en Iain Glen
Genre Fantasy/drama
Speelduur 55 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender HBO (Amerika/Nederland)

Plot Joffrey Baratheon wordt op zijn eigen bruiloft vergiftigd door Olenna Tyrell. Zijn broer Tyrion (Peter Dinklage) wordt beschuldigd van de moord, een beschuldiging die vader Tywin Lannister (Charles Dance) later met de dood moet bekopen. Sansa Stark (Sophie Turner) ontsnapt tijdens alle heisa richting The Eyrie met Petyr “Littlefinger” Baelish (Aiden Gillen). Daar ontmoet zij bijna haar jongere zus Arya (Maisie Williams) en The Hound, maar het lot is hen niet goed gezind en Arya eindigt op een boot richting Braavos. In het koude noorden verzetten Jon Snow (Kit Harington) en de Watchers of the Wall zich vooralsnog succesvol tegen een aanval van Mance Ryder. Terwijl in het oostelijke Essos Daenerys Targaryen oftewel Khaleesi (Emilia Clarke) de steden bevrijd van slaven.

Memorabele quote Cersei Lannister: “He could be the first man who sits on that throne in 50 years to actually deserve it.”

Opvallend Shockmomenten zijn we gewend van Game of Thrones, The Red Wedding zit nog in het geheugen gegrift. Wie had echter verwacht, zonder de boeken gelezen te hebben, dat King Joffrey, ’s werelds meest gehate personage, in de tweede aflevering van het seizoen zo hard afgemaakt zou worden. De dood van Joffrey betekent direct het einde van de acteercarrière van Jack Gleeson, hij wil iets anders gaan doen. “It’s not like I hate it (acteren – red.), it’s just not what I want to do.”

Hoe zit het in elkaar? Het begon allemaal zo simpel aan het begin van seizoen één, maar inmiddels volgen we in het vierde seizoen grofweg twaalf verhaallijnen. Iedereen lijkt op de een of andere manier uit te zijn op wraak en de meeste personages doen tegelijkertijd een gooi naar de ‘wereldheerschappij’. Waar Game of Thrones in excelleert zijn de onderlinge connecties tussen de verschillende karakters. Er kunnen ruzies uitgevochten worden tussen personen die elkaar al seizoenen niet meer gezien hebben. Desondanks blijven die relaties spannend tot op het einde.

Waarom wel? Laten we eerlijk blijven, wie geen Game of Thrones kijkt kan tijdens het college of op het werk niet meepraten met de rest. De serie is ongekend populair en daar lijkt de komende jaren geen einde aan te komen. Elke minuut van jouw favoriete acteur zou weleens zijn laatste kunnen zijn, daardoor blijft de spanning er uitstekend in zitten. En ondanks dat iedereen Joffrey tot op het bot haatte, we missen hem stiekem toch wel een beetje. Naast de moord en doodslag raken we ook in schok van wat personages uithalen, wat te denken van de incestueuze seksscène van Jaime en Cersei Lannister naast het lijk van Joffrey. Hoe gruwelijk was de slag bij de Night’s Watch in het noorden met tegelijk een stukje romantiek tussen Jon Snow en Ygritte. Het is allemaal slechts een voorproefje van wat we de komende jaren mogen verwachten.

Waarom niet? Zoals gezegd zitten er veel verhaallijnen in dit seizoen, helaas is niet elk verhaal even spannend. Dat komt grotendeels doordat sommige personages pas later van groot belang worden in Game of Thrones. Zo volgen we Bran Stark samen met onder andere Hodor, Bran krijgt visioenen over een raaf met drie ogen. Het gehele seizoen volgt hij de raad van deze raaf om in de laatste aflevering aan te komen bij een speciale boom die hij zag in zo een visioen. We weten na tien afleveringen niets meer dan dat. Naast Bran worden we ook veertig afleveringen zoet gehouden met de White Walkers. We zijn iets dichterbij met onder meer de oog-in-oog scène met Sam, maar verder wachten we nog steeds!

Blijven kijken? Omdat Martin in totaal zeven boeken wil schrijven, staat het vast dat we de komende jaren nog meer dan genoeg Game of Thrones te zien zullen krijgen. Iets wat goed nieuws is, zolang je favoriete personage maar blijft leven..

Het vierde seizoen van Game of Thrones is vanaf 16 februari beschikbaar op DVD en Blu-ray en wordt uitgebracht door Warner Bros. Home Entertainment.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.