Credits: HBOCredits: HBO

Game of Thrones: seizoen 1

door • 08/02/2013 • RecensiesReacties (0)335

Cast Peter Dinklage, Sean Bean, Lena Headey, Maisie Williams, Michelle Fairley, Emilia Clarke, Mark Addy en Kit Harington
Genre Fantasie/drama/avontuur
Speelduur 60 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender HBO (Amerika) RTL 4 (Nederland)
Awards Golden Globe voor Beste Mannelijke Bijrol (Peter Dinklage)

Plot
 Ned Stark (Sean Bean) wordt gevraagd de nieuwe hand van de koning te worden, de oude hand John Arryn is namelijk vermoord. Uit een brief van de zus van Neds vrouw maken ze op dat de rivaliserende familie Lannister mogelijk verantwoordelijk is voor deze moord. Ned besluit het verzoek van de koning (Mark Addy) op te volgen om er zo achter te komen wie de moordenaar is. Verder probeert de zoon van de voormalige koning een leger op de been te brengen om zo de troon terug te veroveren. Ook wordt er gesproken over een mysterieuze kracht uit het noorden die mogelijk het hele land bedreigd.

Memorable quote Eddard Stark: “Winter is coming.”

Opvallend Game of Thrones heeft de mooiste credits die een serie ooit gehad heeft. Je ziet het ontstaan van de verschillende steden in Westeros  en de schaal waarop alle gebeurtenissen plaatsvinden. Zo is de start van iedere aflevering al een visueel feestje.

Hoe zit het in elkaar? De televisieserie volgt nauwgezet het verhaal uit de boeken van George R. R. Martin. De verschillende karakters en families worden in rap tempo geïntroduceerd. Naarmate het seizoen vordert wordt overduidelijk naar een climax gewerkt.

Waarom wel? Het uitstekende acteerwerk (vooral Peter Dinkelage steelt de show), de schitterende sets, een uitgebreid en spannend verhaal. Game of Thrones heeft alles om de kijker compleet op te zuigen in haar wereld. De afleveringen onderscheiden zich duidelijk van elkaar en in één zit zelfs een ‘jawdropping’ ontwikkeling. Als je van dit genre houdt is er simpelweg geen betere serie.

Waarom niet? De verschillende verhaallijnen en families lopen nogal door elkaar heen, zo is het mogelijk dat je een beetje de draad kwijtraakt. Ook is het zo lastiger om met de personages mee te leven. Zeker de eerste paar afleveringen ben je meer bezig met uitvogelen wie iemand is in plaats van een band met deze persoon opbouwen. De grote climax die je aan het einde van seizoen verwacht lost daarnaast ook niet alle verwachtingen in.

Blijven kijken? Absoluut! Game of Thrones wordt in het tweede seizoen alleen nog maar beter.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.