GoT-s05e10-The Mountain-small

Game of Thrones: Mother’s Mercy

door • 15/06/2015 • FeaturesReactie (1)1061

Wekelijks bespreekt onze Julien Dom de nieuwste Game of Thrones-aflevering. Wat gebeurde er en wat mag niet gemist worden? Deze week aflevering tien van seizoen vijf (de finale!): Mother’s Mercy.

Net zoals vorig jaar bespreken we in deze rubriek enkel de serie en halen we het boek niet aan en zullen dan ook geen toekomstvoorspellingen op basis daarvan doen. Wees dus niet bang voor spoilers over de nog komende afleveringen.

GoT-s05e10-Stannis-small Eindelijk lijkt er goed nieuws te zijn voor Stannis, maar terwijl de as van Shireen nog warm is, krijgt de zelfbenoemde koning toch nieuwe tegenslagen. Eerst komt de aankondiging dat vrijwel de helft van zijn troepen hem heeft verlaten. Kort daarop volgt het nieuws dat zijn vrouw Selyse zichzelf heeft opgehangen, omdat zij toch niet over de dood van Shireen heen kon komen. Om het allemaal nog erger te maken, verlaat Melisandre stiekem het kamp om zich terug te trekken naar Castle Black. Ondanks alles zet Stannis door en maakt hij zich op voor een belegering van Winterfell, helaas voor hem komt het niet eens zo ver. Voordat er ook maar één tent is opgezet, wordt het leger van Stannis al aangevallen door de overweldigende kracht van de Bolton’s. Stannis’ leger wordt keihard ingemaakt. Na de veldslag zien we dat Stannis zichzelf echter enigszins staande heeft weten te houden en zich kon terugtrekken in het bos, waar Brienne of Tarth hem ziet. Brienne, die nog altijd wraak wil voor de dood van Renley, ziet het als haar plicht om Stannis te doden. Op het moment dat zij de genadeslag wil toedienen, wordt er geknipt naar een andere scène. Is Stannis dood? En zo ja, keert hij dan wellicht terug zoals Thoros of Myr dat deed met Beric Dondarrion in seizoen drie? “The Lord of Light works in mysterious ways.”

GoT-s05e10-Sansa-small In Winterfell is Sansa uit haar kamer ontsnapt en probeert nog tijdig Brienne te signaleren. Op het moment dat zij de toren bereikt, loopt Brienne net weg omdat zij het nieuws hoort over de aanval van Stannis. Sansa ziet de veldslag. Door de winst van de Bolton’s wordt het voor haar duidelijk dat er voor haar geen positief einde mogelijk is. Radeloos loopt ze langs de binnenzijde van de kasteelmuren, maar dan wordt de oudste Stark plots onder schot gehouden door die enorme slet Myranda en Reek. Na een korte woordenwisseling wil Myranda met haar boog een pijl door Sansa boren, maar uit het niets schiet Reek Sansa toch nog te hulp. Myranda wordt naar beneden gegooid en valt dood neer op de binnenplaats. Nog geen minuut later plegen Reek en Sansa hand in hand zelfmoord door van de hoge kasteelmuur te springen. Geen goed einde voor Sansa. En weer drie personages minder voor seizoen zes.

GoT-s05e10-Arya-small Terwijl Meryn Trant jonge meisjes aan het slaan en mishandelen is, is er een klein meisje dat geen kik geeft. Na een paar flinke meppen, wordt duidelijk dat Arya eindelijk haar moment heeft gekozen. In een flits pakt ze een mes en steekt direct in de beide ogen van Trant. Om het bloedfestijn meer kleur te geven wordt de borstkas van Trant ook toegetakeld. Zodra Arya ziet dat ze de situatie onder controle heeft, vertelt ze dat Trant de eerste op haar ‘lijst’ is. Het doorsnijden van de keel van Trant voelde als een soort euforie, eindelijk is deze klootzak kapot. En hoe, ultieme girl-power van Arya! Helaas voor haar is Jaqen H’ghar niet blij met de moord. Er moet een prijs betaald worden voor de dood van Trant. Jaqen neemt vergif in en sterft voor de ogen van Arya. Of niet? Het dienstmeisje waar Arya vaak mee samenwerkt in The House of Black and White heeft nu opeens het gezicht van Jaqen. Het lijk blijkt een eindeloze hoeveelheid maskers te dragen; Arya trekt ze er allemaal af. En dan ziet ze haar eigen gezicht. Het is het laatste wat Arya ziet, want ze verliest haar zicht. Hoe gaat dit verder? Kan Arya straks nog zien met andere gezichten? Wordt Arya echt niemand en krijgen we straks elke aflevering een andere acteur die Arya ‘speelt’? Zo ontzettend veel vragen!

GoT-s05e10-Daenerys-small Daenerys is met Drogon veilig geland. De draak is nog zichtbaar gewond en heeft geen plannen om Khaleesi terug te vliegen naar Meereen. Gelukkig voor Daenerys wordt er ondertussen een zoektocht georganiseerd, bestaande uit twee man… Je zou zeggen dat er wel wat meer mensen mogen zoeken naar de Mother of Dragons, op z’n minst in ieder geval een paar Unsullied. Al is het afgelopen seizoen gebleken dat de Unsullied vrijwel allemaal kut zijn geworden. De meesten sterven direct in een één tegen één gevecht met een Son of the Harpy. Maar dan op z’n minst een paar van de Second Sons, maar nee. De zoekpartij bestaat uit slechts Daario en Jorah. De stad wordt achtergelaten in de handen van Tyrion, die toevallig genoeg weer in contact komt met Varys. Die twee samen aan het hoofd van een slavenstad, dat wordt nog wat. Daenerys zelf wacht niet op de zoekpartij en besluit zelf de omgeving te verkennen. Dat blijkt niet zo’n idee te zijn. Een Dothraki horde spot Khaleesi en binnen enkele seconden is ze omringd. Eindigt ze als een seksslaaf, weet ze zich hieruit te praten of sluiten de Dothraki zich aan bij het leger van Daenerys? Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk, aangezien Dothraki vrouwen als minderwaardig zien.

GoT-s05e10-Myrcella-small In Dorne begint Jaime aan de terugreis met Myrcella en Bronn. Op de stijger biedt Ellaria haar excuses aan en kust Myrcella vaarwel. Een kus waarvan iedereen kan weten: DOE DAT NIET! Bronn kon dit als geen ander weten, de Martell-vrouwen hebben kennis van gif. Die zoen kon niet anders dan dodelijk zijn voor Myrcella. Het einde komt dan ook net als Myrcella zegt te begrijpen dat Jaime haar echte vader is. Ze is blij voor hem en voor Cersei, maar dan begint het gif te werken. Myrcella sterft in de handen van haar vader. Weer iemand minder voor seizoen zes en tegelijk een reden erbij voor nog meer oorlog. Wie doet de casting van Game of Thrones? Dat wordt een drukke zomer!

GoT-s05e10-Cersei-small In King’s Landing ziet Cersei eindelijk in dat ze moet biechten om te overleven. Ze geeft toe seks te hebben gehad met Lancel Lannister, maar niet met Jaime. Vanwege haar bekentenis mag ze haar cel verlaten en terug naar het kasteel. Echter komt dat niet zonder voorwaarden. Het haar van Cersei wordt kort geschoren en ook moet ze openbaar boeten voor haar zondes. Dat betekent een ‘Walk of Shame’ van de kerk naar het kasteel aan de andere kant van King’s Landing. En dat alles, geheel naakt. Actrice Lena Headey die Cersei speelt heeft hier haar beste acteerwerk laten zien. Terwijl ze op weg naar het kasteel wordt uitgescholden, geslagen en bespuugd, breekt de voormalige koningin van King’s Landing. Alles lijkt kapot, maar haar macht komt met elke voetstap vooruit weer terug. Ze weet het, iedereen zal boeten voor deze daad en een goed einde voor The High Sparrow lijkt er dan ook niet in te zitten. De gezichtsuitdrukkingen van Cersei spreken boekdelen. Eenmaal binnen de poorten van The Red Keep wordt ze opgevangen door Qyburn. Die vertelt haar dat The Mountain wederom leeft, althans het is niet meer helemaal The Mountain. Eerder een soort opgefokte Frankenstein op steroïden. Dit is het moment dat Cersei de macht echt krijgt. Voor het eerst hebben we hier respect voor Cersei. En Tommen? Die kwam niet voor in de aflevering. Een koning die zich verstopt hoeven we gelukkig ook helemaal niet te zien.

GoT-s05e10-JonSnow-small Misschien zagen sommige het aankomen, misschien ook niet. Het is in ieder geval wederom duidelijk geworden dat je nooit, maar dan ook nooit een lievelingspersonage mag hebben in Game of Thrones. Mensen met eer komen nergens, kijk maar naar Ned Stark. Maar mensen die vals spelen lijkt vooralsnog ook nergens te komen, kijk maar naar Stannis Baratheon. Olly komt ’s avonds laat de kamer van Jon binnen met het nieuws dat zijn oom Benjen Stark is gezien door één van de Wildlings. Jon volgt direct naar beneden en wurmt zich door de daar gevormde groep mensen heen. Wat hij vindt is echter de grootste schrik voor alle kijkers: een bord met de tekst “Traitor”. In de ogen van Jon zien we dat hij zich realiseert dat dit het einde is. Hij draait zich om en Alliser Thorne steekt een mes in hem en zegt: “For the Watch.” Na Thorne volgen er nog enkelen totdat uiteindelijk Olly voor Jon staat. Ook hij steekt een mes in Jon. Het einde van een tijdperk. Het einde van alles dat voor goed en eerlijk staat. Wie wil nou nog verder kijken? Okay, we willen het allemaal. Vergeven doen we misschien zodra seizoen zes begint, maar vergeten zullen we nooit. Jon Snow komt bij het lijstje van personages die eigenlijk nooit hadden mogen sterven, maar dat toch deden.

We hebben deze week niet gekozen voor een MurderFace, Jon Snow verdient beter en tussen de anderen zouden we niet kunnen kiezen. We hebben afscheid moeten nemen van zo ontzettend veel personages. Trouwens, we zagen geen ‘on screen’ dood van Stannis, Reek en Sansa. Bij Stannis hebben wij onze twijfels, maar wat denken jullie over het lot van Reek en Sansa? Leven zij nog na die val of is het einde verhaal voor hen beide? Laat het weten in de comments!

Eerdere afleveringen:
Aflevering één: The Wars to Come
Aflevering twee: The House of Black and White
Aflevering drie: High Sparrow
Aflevering vier: Sons of the Harpy
Aflevering vijf:Kill the Boy
Aflevering zes:Unbowed, Unbent, Unbroken
Aflevering zeven:The Gift
Aflevering negen: The Dance of Dragons

Fotocredits: HBO

Gerelateerde berichten

One Response to Game of Thrones: Mother’s Mercy

 1. TvS zegt:

  Ik denk….

  Stannis = dood
  Sansa = levend
  Jon Snow = dood
  Myrcella = dood

  Waarschijnlijk is het dan Jon Snow die door Melisandre weer tot leven wordt gewekt met die Lord of Light magie, anders is die set-up met haar aankomst bij Castle Black wel erg toevallig.

  Waarschijnlijk ziet Mel nu in dat Jon Snow, misschien heeft die zelfs Targaryen bloed omdat we zijn echte afkomst niet eens kennen, de reïncarnatie is van R’hllor en niet Stannis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.