Credits: HBOCredits: HBO

Game Change: televisiefilm

door • 02/08/2013 • RecensiesReacties (0)285

Politiek is, samen met seriemoordenaars, echt het onderwerp van dit moment om een tv-serie over te maken. Met dramaseries als Borgen en House of Cards is politiek ineens niet meer suffig en saai, maar spannend en intrigerend. Wij zijn zelfs al door alle series heen en dus keken wij voor één keer een televisiefilm: Game Change.

Het is 2008. John McCain (Ed Harris) zoekt een running mate. Wie gaat hem helpen om president te worden? Wie zou er een geschikte vice-president worden? Meerdere politici en zakenmannen passeren de revue, maar McCain verrast iedereen door op 29 augustus de gouverneur van Alaska, Sarah Palin, voor te stellen als zijn nominatie voor het vice-presidentschap.

De telefilm, die wat ons betreft net zo goed een miniserie had kunnen zijn, begint bij het einde. Een zowel slim als gemakkelijk trucje. Steve Schmidt (Woody Harrelson), de strategist van de Republikeinen, wordt door Anderson Cooper geïnterviewd voor het programma 60 minutes. Hij krijgt meteen een lastige vraag. Werd Sarah Palin destijds gekozen omdat ze de beste kandidaat voor het vice-presidentschap was of omdat ze zou winnen?  Wat volgt is één grote flashback naar de McCain-campagne van 2008. En hoewel we weten hoe het daarmee is afgelopen, blijven we toch kijken.

Game Change biedt namelijk een intrigerend kijkje achter de schermen van een presidentiële campagne. Van haantjesgedrag in de achterkamertjes tot ruzies met de gouverneur en van euforische overwinningen tot grote fouten, alles zit er in. Dat de betrokkenen ook nog eens aangeven dat de film behoorlijk accuraat is, helpt zeker. Al heeft Palin natuurlijk alles ontkend. Wie de film ziet, begrijpt meteen waarom.

Op het eerste gezicht lijkt ze een prima kandidaat om McCain verder te helpen, al is niet iedereen het daar mee eens. Het publiek houdt van haar en ze geeft opzwepende speeches. Met haar komst krijgt de campagne zelfs meer donaties dan ooit. Maar al snel blijkt dat Palin van alles heeft achtergehouden en het team van McCain niet goed naar haar verleden heeft gekeken. Er was haast en dus wilden zijn adviseurs snel een running mate voor hem vinden. Daar krijgen ze spijt van als er allerlei geruchten over haar de wereld in worden geroepen, die ze lang niet allemaal kan ontkrachten.

Maar nog erger wordt het als blijkt dat ze eigenlijk niets weet. Een prachtige scene is die waarin de gouverneur een topografieles krijgt die totaal niet blijft hangen. Dat ze in een interview met Katie Couric niet eens een krant kan opnoemen, is ook onvergetelijk. Dat is overigens echt gebeurd. Om dat nog meer kracht bij te zetten, koos regisseur Jay Roach er voor om ook echte beelden te gebruiken. Het archiefmateriaal van debatten en interviews wordt door de scenes heen gesneden waardoor het realistischer wordt. Ook Obama ontbreekt natuurlijk niet en wie het even was vergeten weet meteen weer: dit is nauwelijks fictie.

Het geweldige spel van Julianne Moore, Ed Harris en Woody Harrelson zorgt er ook voor dat wegkijken van het scherm geen optie is. Alledrie zijn ze op hun best met de scherpe en snelle dialogen. Daarbij is ook de gelijkenis tussen Moore en Palin bizar goed. Moore is onherkenbaar en heeft de mimiek van Palin goed overgenomen. Tina Fey deed de politicus al eens knap en vooral grappig na, wat trouwens gelukkig ook weer terug te zien is in Game Change, maar Julianne Moore doet dit veel sterker. Het is dan ook geen reden dat ze meerdere grote awards won voor haar rol, want ze schittert in elke scene. Favoriet zijn natuurlijk wel de momenten waarop ze ontzettend labiel overkomt.

Wij hadden dan ook nog uren door kunnen kijken dus had een miniserie niet misstaan. Al is het maar zodat we nog langer Julianne Moore´s gezicht konden bestuderen, om te ontdekken of zij het wel echt was.

Game Change is vanaf 12 juni 2013 verkrijgbaar op DVD en wordt uitgebracht door Warner Home Video.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.