Credits: FOXCredits: FOX

Fringe: seizoen 5

door • 16/10/2013 • RecensiesReacties (2)474

Cast Anna Torv, Joshua Jackson, John Noble, Jasika Nicole, Michael Cerveris, Lance Reddick en Michael Kopsa
Genre Science fiction/drama
Speelduur 60 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender Fox (Amerika)
Awards Geen

Plot Wanneer FBI-agente Oliva Dunham (Anna Torv) na een bizar voorval verplicht moet samenwerken met de geniale maar labiele wetenschapper Walter Bishop (John Noble) en zijn zoon Peter (Joshua Jackson), zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn.

Memorabele quote Walter: “Belly used the same combination for everything. Too much LSD I suppose.”

Opvallend Zoals veel science fiction series heeft ook Fringe moeten worstelen met slechte kijkcijfers. De komst van het vijfde en laatste seizoen was dan ook lang geen zekerheid. En dat terwijl andere series van bedenker J.J. Abrams, zoals Lost, daar totaal geen last van hadden.

Hoe zit het in elkaar? De schrijvers hebben er voor gekozen om langzaam naar een finale toe te werken. Dit in plaats van de losse ‘Fringe cases’ te belichten, zoals dat in de voorgaande seizoenen voornamelijk het geval was. Een verdomd logische keuze, gezien dit het laatste seizoen van de serie is. Het hele seizoen speelt zich af in een zeer lugubere toekomst en het Fringe team staat voor hetere vuren dan ooit te voren. De altijd sterke acteerprestaties van John Noble (Walter Bishop) lopen opnieuw als een heerlijke rode draad door het seizoen en blijven zelfs na vijf jaar nog steeds uniek. Walter Bishop hoort wat ons betreft thuis in het rijtje van Tony Soprano en Donald Draper. Hij is een waar begrip geworden.

Waarom wel? De makers hebben een geweldige keuze gemaakt door dit seizoen volledig te focussen op één van de meest griezelige en mysterieuze verschijningen van Fringe: The Observers. Waar ze voorheen nauwelijks in het verhaal voorkwamen, waardoor je als kijker altijd met veel onbeantwoorde vragen achterbleef, krijg je dit seizoen eindelijk waar voor je geld. Met name de introductie van captain Windmark (Michael Kopsa) is een echte aanwinst te noemen. Elke seconde dat hij in beeld is, gaan de rillingen door je hele lichaam. Zo overtuigend is hij als slechterik. Dit laatste seizoen voldoet aan alle verwachtingen en het maakt je Fringe ervaring compleet.

Waarom niet? Het seizoen zit zeer goed in elkaar. Er wordt, zoals gezegd, echt opgebouwd naar een epische finale. Toch zitten er één à twee afleveringen tussen die als een soort van opvulling dienen, wat toch een beetje zonde is.

Blijven kijken? Dit seizoen is vrijwel non-stop spannend, waardoor je er eigenlijk geen genoeg van kan krijgen. Het is echt de kers op de taart. J.J. Abrams heeft met dit laatste seizoen, en dus het einde van de serie, opnieuw een meesterwerk afgeleverd.

Het vijfde en laatste seizoen van Fringe is vanaf 16 oktober 2013 verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray en wordt uitgebracht door Warner Home Video.

Gerelateerde berichten

2 Responses to Fringe: seizoen 5

  1. Julien Dom zegt:

    En die finale! Heerlijk als je kijker vanaf de eerste aflevering bent. Eigenlijk werd elk seizoen eer aan gedaan in slechts twee uurtjes Fringe. Omnomnom! Ohja het momentje met de ballonen-kogels, typisch Walter: “Because it’s cool.”

  2. Rik Bakker zegt:

    Ja het was echt genieten, ik zal niet de enige zijn die deze serie echt zal gaan missen. En inderdaad, heerlijk die Walter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.