Credits: Tine Harden / DRCredits: Tine Harden / DR

Forbrydelsen: seizoen 1

door • 07/02/2015 • RecensiesReacties (0)955

Cast Sofie Gråbøl, Søren Malling, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen en Nicolaj Kopernikus
Genre Drama/politie
Speelduur 60 minuten
Aantal afleveringen 20
Zender DR (Denemarken) Nederland 2 (Nederland)

Plot Tijdens de laatste werkdag van inspecteur Sarah Lund (Sofie Gråbøl) in Kopenhagen wordt de 19-jarige Nanna Birk Larsen als vermist opgegeven. Diezelfde dag nog wordt het lijk van de jonge vrouw gevonden en Lund besluit haar geplande verhuizing naar Zweden uit te stellen en zich op het moordonderzoek te storten.

Memorable quote Mark Lund tegen zijn moeder Sarah Lund: “You’re only interested in dead people.”

Opvallend Er is een Amerikaanse remake van Forbrydelsen; The Killing. De eerste twee seizoenen van The Killing komen grotendeels overeen met het eerste seizoen van Forbrydelsen, maar het scenario is hier en daar wel aangepast. Waar de Denen een echte ontknoping kregen in de finale van seizoen één, moesten de Amerikanen het eerst doen met een cliffhanger. Pas aan het einde van het tweede seizoen kregen ook zij te horen wie de moord op zijn geweten had (wat bovendien iemand anders was!).

Hoe zit het in elkaar? Het hele seizoen draait om één moordzaak, die we van dag tot dag mee kunnen volgen. Iedere aflevering laat 24 uur uit het onderzoek zien. De twintig afleveringen beslaan daarmee een periode van twintig dagen.

Waarom wel?
Bijna willen we ‘waarom niet?’ zeggen. Echt, als je een misdaadserie wil kijken, dan moet je zeker voor een Scandinavische gaan. Forbrydelsen is een briljant drama. Vanaf de eerste minuten grijpt het eerste seizoen je vast, om je twintig afleveringen niet meer los te laten. Dit seizoen bevat twee op zichzelf staande verhaallijnen (een politieke en een criminele), die op een gegeven moment bij elkaar komen. Ieder personage dat we ontmoeten zorgt ervoor dat we weer een verdachte op ons lijstje kunnen zetten en pas in de ontknoping krijgen we zekerheid. De cast zet een topprestatie neer. Iedereen geeft zijn personage meerdere lagen, waardoor ze ontzettend menselijk worden. De ouders van Nanna tonen oprechte emoties, waardoor wij direct met ze meeleven, en we kunnen ons bijna niet voorstellen dat Sofie Gråbøl in het echte leven anders is dan de koele, afstandelijke Sarah Lund waar we van zijn gaan houden. En dan hebben we het nog niet gehad over het script, de regie, de muziek en de kleurbewerkingen. Deze combinatie maakt van Forbrydelsen een must-see!

Waarom niet? Wellicht zijn er een aantal kijkers die de traagheid van de serie niet kunnen waarderen, maar dat is typisch voor Scandinavische series als deze. Ze nemen de tijd om het verhaal te vertellen, om karakters diepte te geven en ze gaan niet voor de snelle trucjes die we zien in Amerikaanse misdaadseries. Het is een vrij realistisch politieonderzoek, waarin ook wel eens fouten gemaakt worden. Het einde van dit seizoen zorgt ervoor dat we veel losse eindjes aan elkaar kunnen knopen, maar helaas laten ze de kijkers toch nog achter met een aantal vragen, waarop nooit een antwoord zal komen.

Blijven kijken? Absoluut. Als je nog geen binge-watcher was, dan wordt je het wel van deze serie. Na het zien van dit seizoen, wil je direct door met seizoen twee!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.