Credits: HBOCredits: HBO

Een ode aan Tony Soprano

door • 20/06/2013 • FeaturesReacties (0)346

De film- en televisiewereld is beroofd van een ongelooflijke schat. James Gandolfini, tot aan grotten in de kleinste uithoek van de wereld bekend als Tony Soprano uit de HBO hit-serie The Sopranos, overleed op woensdag 19 juni in Italië. Hij was daar, zoals zo vaak, op vakantie. Op bezoek. Op zoek. Terug naar zijn diepgewortelde Italiaanse roots. Hij was een kenner, een liefhebber, een echte Italiaanse-Amerikaan.

Niet het geoliede, glimmende en hersenloze stuk vreten uit New Jersey, dat zich met een immense berg aan misplaatste trots Italian-American noemt (brult, kreunt). Nee. Gandolfini was een man die wist waar hij mee bezig was en vooral een man die wist waarvan hij hield. Hij hield van de schatten die Italië te bieden heeft. De mensen, de taal, het eten, de cultuur. En hij hield van een potje acteren. Fantastisch goed acteren wel te verstaan. Zijn drie ontvangen Emmy’s voor zijn rol als Tony Soprano zijn daar onder meer het bewijs van. Maar die drie hadden er ook gerust tien kunnen zijn. Geen enkel, maar dan ook geen enkel personage, in welke langlopende televisieserie dan ook, heeft zo’n overdonderende indruk op me achter gelaten als Tony Soprano.

Vraag voor de grap eens binnen je vriendengroep wie Buzz Aldrin is, en er zal wellicht een enkeling zijn die deze man zou kunnen plaatsten als de man die samen met Neil Armstrong als eerste op de maan danste. Weeg dit resultaat af tegen het antwoord dat je zult ontvangen bij het noemen van de naam Tony Soprano en je zult perplex staan. Wat een schande eigenlijk? Een verzonnen televisiefiguurtje is bekender dan één van de twee mannen die voor het eerst voet zette op een ander oppervlak in het heelal dan onze eigen aarde. Wat is er mis met onze maatschappij? Wat is er mis? Helemaal niets. Zo ongelooflijk sterk was deze man, deze acteur, deze held voor velen.

Sopranos-actrice Edie Falco, die de rol van zijn vrouw Carmella Soprano vertolkte, zei tegen CNN het volgende over James Gandolfini: “He was a man of tremendous depth and sensitivity, with a kindness and generousity beyond words. I consider myself very lucky to have spent ten years as his close colleague. My heart goes out to his family.”

Tony Soprano was, is en blijft een begrip. Hij was het minst fictieve fictiefiguur aller tijden. Hij was er gewoon. Hij was Tony, en daar bestond geen twijfel over. Zijn sterke, emotioneel overgoten uitspattingen op het scherm raakte je van het innerste puntje van je hart tot het diepste plekje van je endeldarm. Zo kon deze man je raken. Van angst tot intenste vreugde, tot een simpele dijenkletser. James Gandolfini, of beter gezegd Tony Soprano, had het allemaal. Vandaar deze ode aan jou, Tony. Rust in vrede oude driftkikker, je wordt nu al gemist.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.