Credits: ITVCredits: ITV

Downton Abbey: seizoen 2

door • 20/09/2013 • RecensiesReacties (0)339

Cast Hugh Bonneville, Jim Carter, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Michelle Dockery, Brendan Coyle, Dan Stevens, Laura Carmichael, Jessica Brown Findlay en Joanne Froggat
Genre Kostuumdrama
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 8
Zender ITV (Engeland) Nederland 2 (Nederland)
Awards Primetime Emmy Award voor Outstanding Supporting Actress in a Drama Series (Maggie Smith)

Plot 
De Eerste Wereldoorlog brengt meer gevolgen met zich mee dan de bewoners van Downton Abbey zich kunnen voorstellen. Dankzij een bemoeizuchtige Isobel (Penelope Wilton) is het landgoed veranderd in een rusthuis voor gewonde veteranen. Matthew (Dan Stevens) vecht in de loopgraven van Frankrijk en heeft na Mary’s (Michelle Dockery) afwijzing een nieuwe verloofde: Lavinia (Zoe Boyle). En zelfs Lady Edith (Laura Carmichael) en Lady Sybil (Jessica Brown Findlay) steken hun handen uit de mouwen. Dat is wel even wennen.

Memorable quote Violet Crawley, Dowager Countess: “War makes early risers of us all.”

Opvallend Onder de indruk van alle mooie locaties, kostuums en auto’s? Niet zo gek. Het kost ongeveer één miljoen pond om een aflevering te maken.

Hoe zit het in elkaar? Dit keer krijgen we meer te zien dan alleen de boven- en beneden scènes. Het seizoen begint diep in de loopgraven in Frankrijk, waar Matthew als kapitein leiding geeft aan het leger. Maar er zijn meer dingen die opvallen: alle scènes zijn een stuk korter en haastiger dan in seizoen één. Bovendien bestrijkt het seizoen dit keer maar liefst twee jaar. En dat in maar acht afleveringen.

Waarom wel? De hele cast zet weer fantastische acteerprestaties neer. Zo zijn de vlijmscherpe, maar altijd rustige, confrontaties tussen Matthews moeder Isobel en de Dowager Countess Violet fantastisch om te zien. Alleen hun gezichtsuitdrukking zegt vaak al genoeg. Maar de grootste ster dit seizoen is Michelle Dockery als Mary Crawley. Haar driehoeksverhouding met Matthew en Lavinia alleen is al reden genoeg om te kijken.

Waarom niet? Sommige verhaallijnen zijn overbodig of simpelweg absurd. De terugkomst van verloren erfgenaam Patrick Crawley bijvoorbeeld. Half verbrand en met een Canadees accent probeert hij zijn familieleden te overtuigen, maar alleen lady Edith gelooft hem. Vervolgens geeft hij het op en vertrekt hij. Ook Ediths flirt met een simpele boer lijkt even spannend, maar waait dan weer over.

Blijven kijken? Zeker weten. Nu de oorlog voorbij is, wachten de roaring twenties voor deze stijve Britse instelling. Het is hoog tijd voor verandering. Helemaal nu de jongste dochter, Sybil, gaat trouwen met de Ierse, communistische chauffeur.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.