Credits: ITVCredits: ITV

Downton Abbey: seizoen 1

door • 14/08/2013 • RecensiesReacties (0)564

Cast Hugh Bonneville, Jim Carter, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Michelle Dockery, Brendan Coyle, Dan Stevens en Joanne Froggat
Genre Kostuumdrama
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 7
Zender ITV (Engeland) Nederland 2 (Nederland)
Awards Primetime Emmy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol (Maggie Smith), Beste Regie en Schrijver voor een Miniserie

Plot 
De rijke familie Crawley leeft een luxe leven in het gigantische Downton Abbey. Talloze bedienden, waaronder een butler, een kok, kamermeisjes en meerdere loopjongens zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. Maar nieuwe tijden breken aan. Puur van de erfenis leven is er niet meer bij. Helemaal als blijkt dat de erfgenaam van hun landgoed, een achterneef en verloofde van de oudste dochter Mary (Michelle Dockery), aan boord was van de Titanic. Ineens is de toekomst van alle bewoners van Downton Abbey onzeker.

Memorable quote Matthew tegen zijn moeder: I won’t let them change me.”

Opvallend Niets decors bouwen. Alle scènes worden opgenomen in en rondom het statige Highclere Castle, landgoed van de familie Carnavon. Alleen de benedenscènes,  zoals de keukens en de eetzaal van de bedienden, worden ergens anders gefilmd.

Hoe zit het in elkaar? De indrukwekkende openingsscène laat goed de stijl van de makers zien. We zien hoe de kok het ontbijt voorbereidt en hoe een loopjongen de ochtendkrant strijkt. Pas daarna komen de graaf en zijn familieleden in beeld. Dit zorgt ervoor dat je als kijker de wereld van zowel de bedienden als de familie meekrijgt, wat zorgt voor bijzondere inkijkjes.

Waarom wel? Het is zeker geen standaard kostuumdrama waar de man des huizes alles bepaalt en de rest ja en amen zegt. Die tijd is voorbij. De vrouwen, maar ook de bedienden, krijgen steeds meer rechten. Dat maakt de show uitdagend en spannend, want niet iedereen is het met alle veranderingen eens. Daarnaast is alles simpelweg prachtig geacteerd en in beeld gebracht.

Waarom niet? Eigenlijk is er weinig op de serie aan te merken. De enige reden om niet te kijken, is omdat je niet van het genre houdt. Geen politieachtervolgingen of moordpartijen. Maar vergis je niet! Ook tijdens deze relatief brave serie zit je soms op het puntje van je stoel.

Blijven kijken? Zeker weten. Het seizoen eindigt in een tragedie, in de familie en in de wereld om hen heen: De Eerste Wereldoorlog is begonnen. En na het emotionele en spannende eerste seizoen, kijken wij echt wel door.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.